Resor för organhandel

Skriftlig fråga 2021/22:1797 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-07-08
Överlämnad
2022-07-10
Besvarad
2022-07-25
Sista svarsdatum
2022-07-25
Svarsdatum
2022-07-25
Anmäld
2022-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Försäljning och handel med organ är i dag olagligt i Storbritannien. Dock har det fram till nyligen inte funnits någon lag som hindrar brittiska patienter att själva resa till andra länder för transplantationskirurgi. Nu har detta dock ändrats, kort efter att en kinesisk kirurg i exil har kunnat vittna om att han tvingats skära ut njurarna och levern på en avrättad fånge. Detta är dock bara ett av väldigt många bevis för vilken fruktansvärd verklighet vi ser i Kina och andra länder, där mänskliga organ kommit att bli en så lukrativ vara att människor slaktas enbart för organens skull, och dessa säljs till högstbjudande.

Offren, ofta i form av samvetsfångar såsom falungonganhängare eller uigurer, får sina kroppar uppskurna (vissa medan de fortfarande lever) för att deras njurar, lever, hjärtan, lungor eller andra organ ska tas bort färska och förvandlas till varor för försäljning.

Lagstiftningen från april i år följer en rapport (Do No Harm: Mitigating Human Rights Risks When Interacting with International Medical Professionals and Institutions in Transplantation Medicine) av den internationella människorättsadvokatbyrån Global Rights Compliance, vilken också belyste omfattningen av den illegala internationella organhandeln. Kina lyfts fram som ett värsta scenario, där bevis avslöjar ett statligt organskördsprogram som beräknas ha ett marknadsvärde på nästan 800 miljoner brittiska pund per år.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson önskas mot bakgrund av detta svara på följande:

 

Hur ser ministern på den brittiska lagstiftningen som förbjuder resor för att köpa mänskliga organ, och vad avser han att göra i syfte att från svensk sida motverka den fruktansvärda organhandeln?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1797 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2022/ 03281 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1797 av Markus Wiechel (SD) Resor för organhandel

Markus Wiechel har frågat justitie- och inrikesministern hur ministern ser på den brittiska lagstiftningen som förbjuder resor för att köpa mänskliga organ, och vad avser han att göra i syfte att från svensk sida motverka den fruktansvärda organhandeln.

Frågan har överlämnats till mig.

Regeringen tar starkt avstånd från organhandel och organhandel är idag förbjudet enligt svensk lag. Som socialminister kommer jag att fortsätta verka för en ändamålsenlig lagstiftning för organdonationer i Sverige samt i olika sammanhang arbeta för att organhandel i världen ska minska.

Regeringen har arbetat aktivt för att underlätta för organdonation i Sverige. Riksdagen har, på regeringens initiativ, bifallit Nya regler för organdonation (prop. 2021/22:128). Lagändringarna, som trädde i kraft den 1 juli 2022, syftar till att skapa ett tydligt lagstöd för organbevarande behandling, dvs. medicinska insatser hos en möjlig donator som i de flesta fall är nödvändig för att donation efter döden ska kunna äga rum och att det så kallade närståendevetot tas bort. Målet med lagändringarna är att förbättra förutsättningarna för att fler organdonationer kan genomföras. På så sätt kan sjukvården rädda fler liv.

Stockholm den 25 juli 2022

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.