Resemöjligheter vid funktionsnedsättning
Skriftlig fråga 2017/18:910 av Lars Beckman (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-02-28
- Överlämnad
- 2018-02-28
- Anmäld
- 2018-03-01
- Svarsdatum
- 2018-03-07
- Sista svarsdatum
- 2018-03-07
- Besvarad
- 2018-03-07
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Åsa Regnér (S)
Den som har en funktionsnedsättning och svårigheter att förflytta sig på egen hand eller åka kollektivt kan beviljas bilstöd. Det gäller även föräldrar som har barn med funktionsnedsättning. Bilstödet fungerar som ett bidrag för att köpa bil, anpassa den efter de behov som finns och ta körkort.
För att en vuxen person ska kunna beviljas bilstöd krävs att denne kan köra bilen själv. Många personer med funktionsnedsättning lever aktiva liv, men saknar möjlighet att köra bil själva. I många fall finns dock en personlig assistent som skulle kunna göra detta. Kravet att man måste kunna köra bilen på egen hand medför därmed en onödig begränsning. I dag är dessa personer hänvisade till färdtjänst, vilket sannolikt innebär ökade kostnader för samhället, kostnader som skulle kunna undvikas om bilstöd även kunde ges till dem som inte kan köra bilen själv men som kan få hjälp med detta av en personlig assistent.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:
Har statsrådet för avsikt att göra en översyn av möjligheten att bevilja bilstöd till personer med funktionsnedsättning som inte har möjlighet att köra bilen själv?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:910 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)
Svar på fråga 2017/18:910 av Lars Beckman (M)
Resemöjligheter vid funktionsnedsättning
Lars Beckman har frågat mig om jag har för avsikt att göra en översyn av möjligheten att bevilja bilstöd till personer med funktionsnedsättning som inte har möjlighet att köra bilen själv.
Bilstöd är en betydelsefull förmån för att främja delaktigheten i samhället för personer med funktionsnedsättning och redan idag finns möjligheter för vissa bidragsgrupper att få bilstöd även om den försäkrade inte själv kan köra fordonet. Det gäller försäkrade som är under 65 år och som är beroende av sin bil för sin försörjning eller för försäkrade som efter att ha beviljats bilstöd har beviljats sjukersättning eller aktivitetsersättning ( 52 kap.13§ SFB).
Det finns även möjligheter genom lagen (2014:132) om mobilitetsstöd som trädde i kraft 2014 för kommunen att lämna ekonomiskt stöd för anskaffning och anpassning av ett motorfordon till en person med funktionsnedsättning som har tillstånd till färdtjänst men inte har rätt till bilstöd.
Några särskilda initiativ när det gäller en översyn av bilstödet såsom du ställer frågan bedömer jag därför inte vara nödvändiga.
Däremot kan det på sikt finns skäl att se över om målgruppen för bilstödet är rätt avgränsade.
I propositionen 2016/17:4 om ett reformerat bilstöd uttalade regeringen att det är angeläget att det finns ändamålsenliga lösningar och pekade på möjligheten att bevilja bilstöd även efter 65 års gränsen i syfte att främja ett fortsatt förvärvsarbete.
Stockholm den 7 mars 2018
Åsa Regnér
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.