Rekryteringsmyndigheten

Skriftlig fråga 2017/18:1039 av Anders Hansson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-15
Överlämnad
2018-03-16
Anmäld
2018-03-20
Svarsdatum
2018-03-28
Sista svarsdatum
2018-03-28
Besvarad
2018-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Totalförsvarets rekryteringsmyndighet (TRM) har i dag uppgiften att åt Försvarsmakten bland annat genomföra urvalstester, mönstra, skriva in och kalla totalförsvarspliktiga till utbildning samt föra register över alla svenskar som är krigsplacerade. Därtill kan TRM genomföra urvalstester åt andra myndigheter, kommuner, landsting och enskilda. Polismyndigheten, i likhet med Tullverket, Sjöfartsverket och MSB, använder sig också av myndigheten i sina urvalstester.

I regleringsbrevet till TRM ges ett skall-krav på att myndigheten ska utföra sina uppgifter åt Försvarsmakten, medan övriga myndigheters önskemål är att anse som kan- alternativt bör-krav.

I samband med ett utskottsmöte den 15 mars 2018, där statssekreterare från såväl Justitiedepartementet som Försvarsdepartementet samt generaldirektören för TRM var närvarande, diskuterades myndighetens möjlighet att utföra sitt uppdrag inom nuvarande anslagsram.

På fråga hur myndigheten ska kunna leverera urvalstester i allt större utsträckning till Försvarsmakten och samtidigt tillgodose önskemålen från övriga myndigheter, till exempel Polismyndigheten, gavs svaret att Polismyndigheten ombetts att ur sin egen budget överlåta medel till TRM för att denna ska kunna utföra även Polismyndighetens urvalstester.

På direkt fråga om detta innebar att övriga myndigheters behov därmed kom sist i kön och kanske inte alls kunde tillgodoses gavs tyvärr ett jakande svar. Då dessa myndigheter aviserat att de har för avsikt att nyanställa personal och därigenom få hjälp av TRM med urvalstester var det jakande svaret enligt ovan oroväckande.

Min fråga till försvarsminister Peter Hultqvist blir med anledning av det ovan sagda:

 

Vilka konkreta åtgärder ämnar ministern vidta i syfte att säkerställa att övriga myndigheters behov av urvalstester kan komma att tillgodoses?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1039 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)




Svar på fråga 2017/18:1039 av Anders Hansson (M)
Rekryteringsmyndigheten

Anders Hansson har frågat mig om vilka konkreta åtgärder jag ämnar vidta i syfte att säkerställa att övriga myndigheters behov av urvalstester kan komma att tillgodoses.

Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att ge Totalförsvarets rekryteringsmyndighet (TRM) förutsättningar att genomföra riksdagens och regeringens inriktningar när det gäller personalförsörjning för Försvarsmakten och Polismyndigheten.

Enligt förordningen (2010:1472) med instruktion för Totalförsvarets rekryteringsmyndighet ska myndigheten utföra urvalstester på uppdrag av Försvarsmakten. TRM får också mot avgift utföra urvalstester åt andra myndigheter inom totalförsvaret, om det finns utrymme för det i prövningsverksamheten. Huvuddelen av TRM:s prövningsverksamhet utgörs idag av de prövningar och urvalstester som TRM utför åt Försvarsmakten och Polismyndigheten.

Den 2 mars 2017 fattade regeringen beslut om att aktivera skyldigheten att genomgå mönstring och fullgöra grundutbildning med värnplikt. Regeringen har även fattat beslut om att minst 4 000 personer per år ska genomföra grundutbildning med värnplikt under 2018 och 2019. I budgetpropositionen för 2018 föreslog regeringen att ytterligare resurser skulle tillföras TRM för att finansiera det ökade behovet av prövningskapacitet som aktiveringen av mönstringen och försvarsöverenskommelsen av den 16 augusti 2017 gav upphov till. Riksdagen beslutade i enlighet med regeringens förslag.

Regeringens målsättning är att Polismyndigheten ska ha 10 000 fler polisanställda 2024. Detta innebär ett ökat behov av urvalstester för polisutbildningen och behovet bedöms öka ytterligare framöver.

Regeringen är angelägen om att ge TRM förutsättningar att svara upp mot de ökade behoven och säkra nödvändig prövningskapacitet. Regeringen har därför i regleringsbreven för 2018 för TRM respektive Polismyndigheten och Försvarsmakten beslutat om bl.a. finansiering och tydligare mål gällande urvalsvolymer. TRM måste nu få utrymme att genomföra de av riksdag och regering givna inriktningarna.

De myndigheter som har behov av urvalstester har möjlighet att välja utförare. Att flera valt att vända sig till TRM är ett uttryck för myndighetens goda arbete, vilket jag anser är positivt.

Stockholm den 28 mars 2018

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.