Regler för inlandssjöfart

Skriftlig fråga 2014/15:581 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-05-27
Överlämnad
2015-05-27
Anmäld
2015-05-28
Svarsdatum
2015-06-03
Sista svarsdatum
2015-06-03
Besvarad
2015-06-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Sedan förra året har Sverige ett femte transportslag, inlandssjöfart. Detta kommer att betyda mycket för många orter kring Vänern och Vättern, inte minst Skaraborg och Lidköping. Det råder dock en oklarhet om vilka regler som kommer att gälla för inlandssjöfarten gällande exempelvis lotsar, bemanningsregler och farleds- och hamnavgifter. I många andra europeiska länder är det olika krav på havssjöfart och inlandssjöfart. Risken finns att Sverige får ur en europeisk kontext särregler för inlandssjöfarten som kommer att försvåra konkurrenskraften.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att den svenska inlandssjöfarten får ett regelverk som möjliggör en konkurrenskraft och som inte skiljer sig alltför mycket från de krav som finns i våra europeiska grannländer?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:581 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2015/4454/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:581 av Sten Bergheden (M) Regler för inlandssjöfart

Sten Bergheden har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att den svenska inlandssjöfarten får ett regelverk som möjliggör en konkurrenskraft och som inte skiljer sig alltför mycket från de krav som finns i våra europeiska grannländer.

Sverige har nyligen genomfört de grundläggande delarna av EU-regelverket för inlandssjöfarten i svensk lagstiftning och vi har därmed fått ett nytt trafikslag. Inlandssjöfarten har flera positiva egenskaper som gör det till ett attraktivt trafikslag. Inlandssjöfarten är relativt energieffektiv, det sker relativt få olyckor och det är i princip aldrig trängsel på vattnet. Regeringen ser gärna en överflyttning av transporter till vatten för att t.ex. kunna minska trängseln på våra vägar och spår.

Det finns flera faktorer som påverkar utvecklingen av inlandssjöfarten. Branschrepresentanter har t.ex. framfört att hamnarnas avgifter är en viktig faktor. När det gäller bemanning finns det inga gemensamma EU-regler för inlandssjöfarten. Regeringen lät därför redan 2013 Transportstyrelsen undersöka vilka bemanningsregler andra EU-länder använder sig av för inlandssjöfarten och vilka effekter ett genomförande av vissa regionaleuropeiska regelverk om bemanning skulle få i Sverige. Det visade sig att de gällande svenska reglerna för bemanning står sig väl i jämförelse med vad många andra EU-länder använder sig av varför dessa tills vidare kommer användas.

Jag ser fram emot att få följa utvecklingen av inlandssjöfarten.

Stockholm den 2 juni 2015

Anna Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.