Till innehåll på sidan

Regeringens sändebud mot organiserad brottslighet

Skriftlig fråga 2021/22:1848 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-08-08
Överlämnad
2022-08-09
Besvarad
2022-08-23
Sista svarsdatum
2022-08-23
Svarsdatum
2022-08-23
Anmäld
2022-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Jag ställde tidigare en fråga (2021/22:1524) om på vilket sätt utrikesministern menar att ett av regeringen utnämnt sändebud mot organiserad brottslighet ska, som hon skriver, få bort våldet och bryta segregationen.

Ministern svarade den 11 maj att det av henne utnämnda sändebudet har till uppgift att kartlägga hur utrikesförvaltningen kan stötta de brottsbekämpande myndigheterna, till exempel genom att identifiera hur våra ambassader och generalkonsulat kan arbeta med dessa viktiga frågor.

Vidare skriver ministern i sitt svar att genom att angripa den organiserade brottsligheten på bredden, också genom stärkt internationellt samarbete, ökar förutsättningar för att nå framgång även i Sverige och inte minst i utsatta områden.

Det har nu gått tre månader sedan utrikesministerns svar.

Jag vill fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Har det av regeringen utnämnda sändebudet mot organiserad brottslighet blivit klar med kartläggningen, och vad har denna i så fall lett fram till, och om kartläggningen inte är klar, när förväntas den bli det?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1848 besvarad av Utrikesminister Ann Linde (S)

UD2022/ 11626 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1848 av Björn Söder (SD)
Regeringens sändebud mot organiserad brottslighet

Björn Söder har frågat mig om det av regeringen utnämnda sändebudet mot organiserad brottslighet blivit klar med kartläggningen av hur utrikesförvaltningen kan stötta de brottsbekämpande myndigheterna, och vad denna i så fall har lett fram till, och om kartläggningen inte är klar, när den förväntas bli det.

Sändebudet mot organiserad brottslighet stärker UD:s förmåga. Det gäller UD:s samverkan med de brottsbekämpande myndigheterna i Sverige och det gäller stödet till verksamheten vid utlandsmyndigheterna. Sändebudet bygger upp kontaktytor och inhämtar information från motparter i prioriterade länder. I uppdraget ingår också att representera Sverige i internationella samarbeten och dialoger kring bekämpande av organiserad brottslighet, vilka till exempel ägde rum under Sveriges ordförandeskap i OSSE.

Kartläggningen pågår kontinuerligt och resultaten används i det löpande arbetet på UD och utlandsmyndigheterna. Kompetensen stärks vid de ambassader som verkar i länder där det finns kriminella kopplingar till Sverige. Fler ambassader kan fungera som en plattform för berörda departement samt för välfärds- och brottsbekämpande myndigheter i frågor som rör den organiserade brottsligheten. UD kan också underlätta samråd och informationsutbyte mellan ambassader och svenska brottsbekämpande myndigheter.

Regeringens arbete mot den organiserade brottsligheten är högt prioriterat och utvecklas kontinuerligt.

Stockholm den 19 augusti 2022

Ann Linde

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.