Regeringens prioriteringar i EU

Skriftlig fråga 2010/11:601 av Ferm, Maria (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-06-21
Anmäld
2011-06-21
Besvarad
2011-06-29
Svar anmält
2011-06-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 juni

Fråga

2010/11:601 Regeringens prioriteringar i EU

av Maria Ferm (MP)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (M)

Den 1 januari 2010 igångsatte regeringen en licensjakt på varg. 27 vargar skulle skjutas av 12 000 licenserade jägare. Stark kritik har riktats mot Sverige från EU för att Sverige bedriver jakt på denna akut hotade art i strid med EU-direktiv. EU-kommissionen har försökt att få Sverige att avbryta vargjakten, men Sveriges regering stretar emot. Kommissionen har under över ett års tid riktat skarp kritik mot Sverige och kommer eventuellt att väcka talan mot Sverige. Regeringen stretar fortfarande emot och tycker att det är rimligt att bryta mot EU-direktiv för att få skjuta varg. Enligt Svenska Dagbladet den 19 juni 2011 sade Maud Olofsson, C, följande i Ekots lördagsintervju: ”Vi är beredda att försvara oss. Det är inte EU som ska besluta det här, utan det ska Sverige göra.”

Samtidigt som regeringen tar strid för att få skjuta varg är de förvånansvärt passiva när det gäller införandet av datalagringsdirektivet. I en interpellationsdebatt den 13 maj 2011 om regeringens agerande i EU vad gäller just datalagringsdirektivet frågade jag justitieminister Beatrice Ask, M, om Sverige skulle agera för att riva upp eller omförhandla direktivet i EU. Ask svarade att vi är skyldiga att implementera direktivet och sade i debatten att ”vi har nått balansen och förenligheten med grundläggande värden på ett bra sätt”.

Agerandet som beskrivs ovan kan tolkas som att Sveriges regering anser det vara viktigare att jaga varg än att värna den personliga integriteten mot EU:s inskränkningar.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsministern hur han avser att klargöra hur Sveriges regerings prioriteringar ser ut gällande vad som är värt att ta strid för i EU.

Svar på skriftlig fråga 2010/11:601 besvarad av Statsrådet Birgitta Ohlsson

den 29 juni

Svar på fråga

2010/11:601 Regeringens prioriteringar i EU

Statsrådet Birgitta Ohlsson

Maria Ferm har frågat statsministern hur han avser att klargöra hur Sveriges regerings prioriteringar ser ut gällande vad som är värt att ta strid för i EU. Maria Ferm tar dels upp den svenska licensjakten på varg, dels införandet av datalagringsdirektivet.

Frågan har överlämnats till mig.

Den 16 juni 2011 beslutade EU-kommissionen om ett motiverat yttrande vad gäller den svenska licensjakten på varg. Detta innebär att Sveriges dialog med kommissionen i denna fråga fortsätter. I den pågående dialogen med kommissionen har Sverige i en skrivelse den 10 juni lovat kommissionen att till hösten återkomma med en förvaltningsplan för varg, en redovisning av konkreta insatser som bidrar till en ökning av vargstammens genetiska status och en redovisning av ett utökat nordiskt samarbete i vargfrågan. Genom kommissionens beslut klargörs att frågan om kommissionen avser att väcka talan mot Sverige vid EU-domstolen avgörs tidigast i höst.

Vad gäller datalagringsdirektivet måste Sverige på samma sätt som andra medlemsstater i EU genomföra det direktiv som man gemensamt fattat beslut om. Den 3 december 2010 fattade regeringen beslut om proposition 2010/11:46 Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpande ändamål − genomförande av direktiv 2006/24/EG. Genom riksdagens beslut den 16 mars 2011 ska regeringens förslag vila i minst tolv månader från den 11 mars 2011. EU-kommissionen har gjort en utvärdering av direktivet och kommer nu att närmare analysera vilka förändringar som krävs. Regeringen förhåller sig inte passiv till detta utan kommer att bidra till kommissionens arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.