Regeringens otydlighet i biståndsbudgeten

Skriftlig fråga 2014/15:99 av Sofia Damm (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2014-11-24
Överlämnad
2014-11-25
Anmäld
2014-11-26
Sista svarsdatum
2014-12-03
Svarsdatum
2014-12-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Vi kristdemokrater menar att vi alla har ett ansvar för utvecklingen i världen. Sverige, vi, svenska folket, ska bidra ansvarsfullt, generöst och ambitiöst för att minska fattigdom och förtryck runt om i världen.

Alliansen gjorde under de två gångna mandatperioderna insatser för att öka transparensen inom Sveriges bistånd. Regeringen presenterade, för riksdagen, årligen biståndsbudgeten och hur medlen inom budgeten skulle fördelas. Den nya regeringen verkar däremot ha sänkt ambitionerna och i årets biståndsbudget valt att, för riksdagen och alla de aktörer som verkar inom ramen för biståndet, undanhålla hur medlen kommer att fördelas. Regeringen hänvisar till att redovisningen av fördelningen kommer att tydliggöras i regeringens regleringsbrev. Det innebär att regeringen ändrar praxis och inte längre aviserar för riksdagen hur biståndsbudgeten ska fördelas. Detta är olyckligt och skapar oklarhet för myndigheter, civilsamhällets organisationer och multilaterala organisationer. Det är oklart när och på vilket sätt regeringen avser att presentera biståndsbudgetens fördelning på anslagspostnivå inom anslaget 1:1 avgifter till internationella organisationer, för riksdagen och biståndets aktörer.

Svensk biståndspolitik är nu också i ett särskilt känsligt läge eftersom de aviserade avräkningarna leder till att biståndet minskar med mer än 100 miljoner kronor, trots attbni ökar. Därutöver kan vi förvänta oss att regeringen kommer att öka avräkningarna mer än aviserat under 2015 mot bakgrund av den senaste prognosen för flyktingmottagandet som Migrationsverket lämnade den 4 november. Regeringen har i budgetpropositionen också aviserat att en del av det bilaterala bistånd som börjat utfasas ska återupptas och nya satsningar har aviserats. Det betyder att nedskärningar kommer att drabba en mängd olika anslagsposter och därmed ett stort antal olika aktörer inom biståndet.

Mot bakgrund av ovan vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

Vilka områden inom utgiftsområde 7, det vill säga internationellt bistånd, avser statsrådet och regeringen att skära ned på under 2015?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:99 besvarad av Isabella Lövin (MP), statsråd

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:99 av Sofia Damm (KD) Regeringens otydlighet i biståndsbudgeten

Sofia Damm har frågat mig vilka områden inom utgiftsområde 7, det vill säga internationellt bistånd, som regeringen avser att skära ned på under 2015.

Att biståndet ska präglas av transparens och öppenhet är självklart för mig. Utifrån riksdagens beslut om statens budget kommer regeringen att redovisa fördelning på anslagspostnivå i samband med regleringsbrev för myndigheter. I vanlig ordning tas beslut om regleringsbrev efter riksdagens beslut om budgeten. Regeringen avser inte att ändra praxis.

Att regeringen inte redovisade en indikativ fördelning på anslagspostnivå i budgetpropositionen för 2015 beror på att det inte var möjligt att på ett ansvarsfullt sätt göra en fullständig omarbetning av samtliga delar i budgeten under den korta tid som enligt riksdagsordningen stod till den nya regeringens förfogande. En sådan redovisning lämnades inte heller av den nytillträdda alliansregeringen i budgetpropositionen för 2007.

Regeringen hade i budgetpropositionen för 2015 aviserat prioriteringar på exempelvis internationell klimatfinansiering, stöd till drabbade av Syrienkrisen, ett stärkt FN för att möta globala utvecklingsutmaningar och omfattande humanitära behov samt en feministisk utrikespolitik.

Minskningar inom anslaget kommer göras med utgångspunkt från ansvarsfulla prioriteringar och hänsyn till planerad verksamhet. Regeringen kommer givetvis respektera ingångna avtal så att pågående verksamhet kan fortgå.

Stockholm den 5 december 2014

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.