Till innehåll på sidan

Regeringens möjlighet att pröva vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram

Skriftlig fråga 2014/15:325 av Anders Forsberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-03-18
Överlämnad
2015-03-19
Anmäld
2015-03-20
Svarsdatum
2015-04-01
Sista svarsdatum
2015-04-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Under interpellationsdebatten fredagen den 20 februari mellan miljöminister Åsa Romson och undertecknad, Anders Forsberg, så uppgav miljöministern följande som svar på en fråga: Jag kan lugna interpellanten med att det finns politiska avväganden i den här strukturen. Om kommuner eller myndigheter så anser kan de påkalla att regeringen ska avväga åtgärderna. Jag är övertygad om att vi kan hitta en bra balans.

Enligt mina uppgifter stämmer inte detta. Det är bara vattenmyndigheterna själva som kan lyfta frågan till regeringen om de anser att åtgärdsprogrammet står i strid med ett allmänintresse. Kommunerna och andra myndigheter, som till exempel Jordbruksverket, kan bara lyfta frågan om de anser att åtgärdsprogrammet står i strid med annan lagstiftning.

Utdrag ur förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön (vattenförvaltningsförordningen alt. VFF):

4 § Vattenmyndigheten ska ge regeringen möjlighet att pröva ett förslag till åtgärdsprogram om

1. det rör ett annat allmänt intresse av synnerlig vikt än ett sådant som avses i 1 kap. 1 § miljöbalken,

2. Havs- och vattenmyndigheten eller Sveriges geologiska undersökning har funnit att förslaget allvarligt avviker från denna förordning eller direktiv 2000/60/EG och senast vid samrådstidens utgång begärt att regeringen ges möjlighet att pröva förslaget, eller

3. en annan myndighet eller en kommun har funnit att de åtgärder som den föreslås vidta strider mot annan lagstiftning eller allvarligt avviker från bestämmelserna i denna förordning eller i direktiv 2000/60/EG och senast vid samrådstidens utgång begärt att regeringen ges möjlighet att pröva förslaget i denna del.

Vattenmyndigheten ska lämna en begäran enligt 2 eller 3 till regeringen senast en vecka efter samrådstidens utgång. Förordning (2011:634).

Eftersom det tycks råda en viss begreppsförvirring anser jag att det vore viktigt att klarlägga fakta inför den kommande hanteringen av åtgärdsprogrammet så att myndigheter, kommuner och lantbrukare får veta vad som gäller.

Min fråga till klimat- och miljöminister Åsa Romson är följande:

Hur ser ministern på dessa uppgifter?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:325 besvarad av Åsa Romson (MP), klimat- och miljöminister

Dnr M2015/1409/Nm

Miljö- och energidepartementet

Klimat- och miljöministern samt vice statsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:325 av Anders Forsberg (SD) Regeringens möjlighet att pröva vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram

Anders Forsberg har frågat mig hur jag ser på uppgifterna om reger-ingens möjlighet att pröva vattenmyndigheternas förslag till åtgärds-program.

Frågan om att ge regeringen möjlighet att pröva förslagen till åtgärds-program regleras, som frågeställaren nämner, i Vattenförvaltningsförordningen (2004:660) 6 kapitel 4 §. Om åtgärdsprogrammet rör ett ”allmänt intresse av synnerlig vikt”, är vattenmyndigheterna skyldiga att ge regeringen möjlighet att pröva förslaget. Skyldigheten för vattenmyn-digheten att ge regeringen möjlighet att pröva förslaget gäller också om Havs- och vattenmyndigheten eller Sveriges geologiska undersökning finner att förslaget ”allvarligt avviker” från vattenförvaltningsförord-ningen eller ramdirektivet för vatten (2000/60/EG). Ytterligare en skyl-dighet för vattenmyndigheten att ge regeringen möjlighet att pröva för-slagen gäller om en annan myndighet eller kommun finner att de åtgärder som den föreslås vidta strider mot annan lagstiftning eller allvarligt avviker från vattenförvaltningsförordningen eller ramdirektivet för vatten. Det anges inte någon begränsning när det gäller vilken ”annan lagstiftning” de kan finna att åtgärderna strider mot.

Stockholm den 1 april 2015

Åsa Romson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.