Till innehåll på sidan

Regeringens fastställande av åtgärdsprogrammen för vatten

Skriftlig fråga 2021/22:1735 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-06-16
Överlämnad
2022-06-16
Anmäld
2022-06-17
Svarsdatum
2022-06-22
Sista svarsdatum
2022-06-22
Besvarad
2022-06-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Nyligen meddelade regeringen att den har beslutat att fastställa åtgärdsprogrammen för vatten för perioden 2022–2027. Beskedet innebär att regeringens prövning inte leder till någon ändring av vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram. I ett pressmeddelande skriver regeringen att beslutet grundas på en noggrann analys av vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram  samt de skäl för prövning som anförts. Vad denna analys har bestått i redovisas dock inte. Det är anmärkningsvärt, inte minst med tanke på att regeringens egen expertmyndighet, Havs- och vattenmyndigheten (HaV), var en av de som begärde att regeringen skulle pröva vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram med hänvisning till att det strider mot vattenförvaltningsförordningen. Ett annat skäl som HaV anförde var att de som expertmyndighet ansåg vattenmyndigheternas konsekvensanalys undermålig.

Med hänvisning till det ovanstående vill jag ställa följande fråga till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

På vilka grunder anser ministern att man kan bortse från expertmyndigheten Havs- och vattenmyndighetens skäl till prövning?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1735 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

M2022/01337 Miljödepartementet Klimat- och miljöministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1735 av Betty Malmberg (M) Regeringens fastställande av åtgärdsprogrammen för vatten

Betty Malmberg har frågat mig på vilka grunder jag anser att man kan bortse från expertmyndigheten Havs- och vattenmyndighetens skäl till prövning.

Vattenmyndigheterna överlämnade åtgärdsprogrammen till regeringen i maj 2021 med stöd av 6 kap. 4 § första stycket 2 vattenförvaltningsförordningen efter begäran från Havs- och vattenmyndigheten avseende samtliga vattendistrikt. I 6 kap. 4 § första stycket 2 vattenförvaltningsförordningen anges att vattenmyndigheten ska ge regeringen möjlighet att pröva ett förslag till åtgärdsprogram om Havs- och vattenmyndigheten /…/ har funnit att förslaget allvarligt avviker från vattenförvaltningsförordningen eller direktiv 2000/60/EG.

Under det gångna året har regeringen noga analyserat och övervägt de underlag som kommit in under beredningen av ärendet, de skäl för prövning som anförts av Havs- och vattenmyndigheten och ett 40-tal kommuner samt vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram.

Gällande vattenmyndigheternas konsekvensanalys kunde regeringen i beredningen av ärendet konstatera att den ekonomiska analysen uppfyller kraven i 6 kap. 6 § vattenförvaltningsförordningen samt att en konsekvensutredning genomförts som uppfyller kraven i 6 och 7 §§ förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid regelgivning.

Regeringen har under beredningen av ärendet inte funnit stöd för att förslagen till åtgärdsprogram för vatten 2021–2027 allvarligt avviker från vattenförvaltningsförordningen eller direktiv 2000/60/EG. Därför bedömer regeringen att den prövning som regeringen genomfört inte föranleder någon ändring av de omarbetade åtgärdsprogrammen och att vattenmyndigheterna ska fastställa de åtgärdsprogram som ska gälla för perioden 2022–2027.

Stockholm den 22 juni 2022

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.