Regeringens arbetslöshetsmål
Skriftlig fråga 2016/17:1617 av Jenny Petersson (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-06-16
- Överlämnad
- 2017-06-16
- Anmäld
- 2017-06-19
- Svarsdatum
- 2017-06-28
- Sista svarsdatum
- 2017-06-28
- Besvarad
- 2017-06-28
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)
Antalet inskrivna arbetslösa fortsatte att stiga i maj, enligt Arbetsförmedlingen. I slutet på månaden var 353 000 personer inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen, vilket är 5 000 fler än för ett år sedan. Att så många ungdomar och nyanlända saknar arbete är mycket oroande.
Enligt Arbetsförmedlingens prognos ökar samtidigt andelen av de inskrivna arbetslösa som har en svagare ställning på arbetsmarknaden. Under 2018 väntas denna grupp utgöra 78 procent av de inskrivna arbetslösa.
Hur går det egentligen med regeringens vallöfte att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020? Finanspolitiska rådet underkänner regeringens arbetslöshetsmål och bedömer att det inte kommer att uppnås. Chansen att regeringen kommer att nå det arbetslöshetsmål som man själva satt upp är minst sagt liten. Många länder är bättre än Sverige.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johannson:
Kommer regeringen att ompröva sitt arbetslöshetsmål, eller bedömer ministern fortfarande att regeringen kommer att kunna hålla vallöftet om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i hela EU år 2020?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1617 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)
Dnr A2017/01301/SV | ||
Arbetsmarknadsdepartementet |
Arbetsmarknads- och etableringsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1613 av Fredrik Christensson (C) och fråga 2016/17:1617 av Jenny Petersson (M) om Regeringens arbetslöshetsmål
Fredrik Christensson har frågat mig vad jag avser att presentera för reformer för att nå regeringens mål på en arbetslöshet under 6 procent år 2018. Jenny Petersson har frågat mig om regeringen kommer att ompröva sitt arbetslöshetsmål, eller om jag fortfarande bedömer att regeringen kommer att hålla vallöftet om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020.
Regeringens mål att antalet personer som arbetar och antalet arbetade timmar i ekonomin ska öka så att Sverige når lägst arbetslöshet i EU 2020 ligger fast. Ett sysselsättningspolitiskt ramverk med ett tydligt mål är en viktig del för att nå resultat. Målet tydliggör prioriteringarna och styr den ekonomiska politiken varje enskilt år, även inför 2018.
Samtidigt har förutsättningarna att nå målet om lägst arbetslöshet i EU 2020 försämrats sedan målet först presenterades. Vi ser nu en ökning av antalet inskrivna arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Det är en väntad utveckling i spåren av det mycket stora flyktingmottagandet under 2015 som innebär att fler nu söker etablering på svensk arbetsmarknad.
Regeringen arbetar aktivt för att stärka vägarna till arbete för nyanlända likväl som för andra som befinner sig i arbetslöshet. Arbetsförmedlingen och den aktiva arbetsmarknadspolitiken har styrts om till att bättre rusta arbetslösa för att kunna ta de jobb som finns och växer fram. De har också styrts för att bättre möta arbetsgivares behov av kompetensförsörjning. Såväl Arbetsförmedlingen som regeringens egna prognoser spår fortsatt god jobbutveckling kommande år.
Sedan regeringen tillträdde har 200 000 fler personer kommit i arbete och omkring 70 procent av sysselsättningsökningen har tillkommit bland utrikes födda. Sysselsättningsgraden bland utrikes födda är nu den högsta sedan SCB började mäta på ett jämförbart sätt, 2005. Sedan regeringen tillträdde har arbetslösheten minskat trendmässigt varje månad.
Den trenden har hållit i sig även under våren och arbetslösheten är nu 6,7 procent. Ungdomsarbetslösheten är också på väg ner och är nu 17,3 procent. Det är den lägsta nivån i Sverige sedan 2003.
Regeringen genomför fortsatt stora satsningar i fler jobb bl.a. genom kunskapslyft och infrastruktursatsningar. Kunskapslyftet kommer fullt utbyggt 2019 innebära närmare 70 000 fler utbildningsplatser och innehåller ett nytt studiestartsstöd för att fler arbetslösa ska börja studera och därmed stärka sina möjligheter att på sikt få ett arbete. Vidare genomförs också stora investeringar i skola, vård och omsorg bl.a. genom välfärdsmiljarderna till kommuner och landsting som tillsammans med tidigare satsningar uppgår till över 30 miljarder kronor nästa år.
Åtgärderna är många och arbetet för att stärka vägen till jobb för fler kommer att fortsätta. Regeringen avser att återkomma till riksdagen med ytterligare förslag som kan bidra till att sysselsättningen ökar och arbetslösheten minskar.
Trots att arbetslöshetsmålet blivit svårare att nå finns det ingen anledning att revidera målet. Jobben är fortfarande regeringens viktigaste fråga, med sikte på EU:s lägsta arbetslöshet 2020.
Stockholm den 28 juni 2017
Ylva Johansson
Intressenter
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.