Regeringen och bankernas etik
Skriftlig fråga 2013/14:408 av Persson, Peter (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-02-10
- Anmäld
- 2014-02-17
- Besvarad
- 2014-02-19
- Svar anmält
- 2014-02-19
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 10 februari
Fråga
2013/14:408 Regeringen och bankernas etik
av Peter Persson (S)
till statsrådet Peter Norman (M)
Såväl statsrådet som finansministern gör gärna uttalanden om bankerna och deras utdelningar. Intrycket ska ges att regeringen står på allmänhetens och bankkundernas sida mot de giriga bankerna. Nu är det ju ändå så att regeringen genom två bolagsskattesänkningar, 2009 och 2013, starkt bidragit till att öka inte minst storbankernas vinster och möjligheter till utdelningar. I grund och botten är de höga utdelningarna en logisk följd av statsrådets politik, vilket gör det något magstarkt att statsrådet och finansministern kritiserar dem.
Staten har också haft ett inte helt obetydligt ägarinflytande i Nordea som statsrådet valt att sälja ut. Därmed har statsrådet frånhänt sig en möjlighet att påverka åtminstone denna banks utdelningar samt de skatteinkomster dessa skulle ha gett. I svaret på någon tidigare fråga har statsrådet redogjort för att han med stor regelbundenhet träffar bankerna och finanssektorn för informella diskussioner. Kanske försäkrar han då att uttalandena i medierna görs mest för publiken eller väljarna. Det är ju svårt att veta eftersom allt detta sker utan insyn.
Att bankkonkurrensen inte är en lösning vet statsrådet egentligen. De flesta av oss är väl insydda i en storbank där det kräver stora insatser för att flytta över sin ekonomi till en ny bank och där det är svårt att säga om villkoren blir så mycket bättre på sikt.
Avser statsrådet att på något konkret sätt göra något i fråga om storbankernas etik och deras övervinster?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:408 besvarad av Statsrådet Peter Norman
den 19 februari
Svar på fråga
2013/14:408 Regeringen och bankernas etik
Statsrådet Peter Norman
Peter Persson har frågat mig om jag på något konkret sätt avser att göra något i fråga om storbankernas etik och deras övervinster.
Regeringen har sedan den internationella finanskrisen bröt ut aktivt arbetat för att stärka den finansiella stabiliteten i Sverige och öka det finansiella systemets motståndskraft mot störningar, kriser och andra chocker.
Kapitalkraven för de fyra storbankerna har höjts kraftigt. Resurser till den finansiella tillsynen har förstärkts – Finansinspektionens budget har mer än fördubblats sedan 2006. Regeringen har också infört ett mer ändamålsenligt regelverk för att kunna hantera banker i kris, och inrättat en stabilitetsfond som ska finansiera statliga insatser vid framtida finansiella kriser. Stabilitetsfonden och insättningsgarantifonden har nu tillsammans närmare 80 miljarder kronor i kapital. Finansinspektionen har också meddelat att riskvikter på bankernas bolån bör höjas kraftigt, vilket innebär att bankerna behöver hålla mer kapital för sin bostadsutlåning.
De svenska storbankerna är för närvarande både historiskt sett och internationellt sett välkapitaliserade. De stramare kraven regeringen har drivit igenom tillsammans med myndigheterna har tjänat både samhällsekonomin och de svenska bankerna väl. Risken i storbankernas verksamhet har tack vare de stramare reglerna minskat, och de kan tack vare det finansiera sig till förmånligare villkor på de internationella finansmarknaderna än de flesta av deras europeiska bankkollegor.
Det är viktigt att bankerna är välkapitaliserade. Därigenom kan de även under finansiellt oroliga tider upprätthålla betalningssystemet och förse hushåll och företag med krediter.
Storbankernas höga vinster förra året manar till ett ansvarsfullt beteende från deras sida. Regeringen har påpekat att den anser att bankerna bör fortsätta stärka sin finansiella motståndskraft genom att ytterligare öka kapitaltäckningen. Det nyinrättade finansiella stabilitetsrådet är ett forum för att diskutera dessa viktiga frågor mellan regeringen och berörda myndigheter.
Regeringen har tydligt kommunicerat att man återkommer under våren med ytterligare åtgärder som syftar till att stärka den finansiella stabiliteten och öka motståndskraften i banksystemet. Det är viktigt att bankerna tar höjd för det när de planerar hur de ska hantera förra årets stora vinster.
Jag noterar att socialdemokraterna inte har några synpunkter på bankernas planerade höga utdelningar under våren. Det väcker frågan om socialdemokraterna gör en annan bedömning av riskerna med ett så stort banksystem som Sverige har.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.