Till innehåll på sidan

Reduktionsplikt i kombination med skattebefrielse för höginblandade biobränslen

Skriftlig fråga 2016/17:1651 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-20
Överlämnad
2017-06-21
Anmäld
2017-06-26
Svarsdatum
2017-06-28
Sista svarsdatum
2017-06-28
Besvarad
2017-06-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

Jag välkomnar regeringens avsikt att gå fram med ett förslag om reduktionsplikt, eftersom Alliansen länge drivit denna linje som ett led i att skapa goda och långsiktiga förutsättningar för biodrivmedel. För att minska transportsektorns klimatpåverkan utan att skada svensk konkurrenskraft är det väsentligt att ekonomiska styrmedel fokuserar på att sänka utsläpp – inte att straffa avstånd.

Olyckligtvis kombinerar regeringen sitt förslag om reduktionsplikt med fortsatt skattebefrielse för höginblandade biobränslen. Detta skulle kunna innebära att två olika styrmedel implementeras för att uppnå samma mål, vilket inte tillåts enligt EU-regler. Därmed riskerar regeringen att hela förslaget om reduktionsplikt underkänns.

Dessutom vet vi med säkerhet att en fortsatt skattebefrielse för höginblandade biobränslen kräver att ett nytt undantag från statsstödsreglerna godkänns av EU-kommissionen, eftersom nuvarande undantag löper ut i slutet av år 2018. Sammantaget är det tyvärr alltså tveksamt om regeringens förslag om reduktionsplikt bidrar till att skapa långsiktiga spelregler för biodrivmedel och för transportsektorn som helhet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ibrahim Baylan:

 

Förutser statsrådet och regeringen att skattebefrielse för höginblandade biobränslen kommer att kunna fortsätta även efter 2018, och vilken information ligger i så fall till grund för regeringens bedömning att sådan skattebefrielse tillsammans med reduktionsplikt inte kommer att anses utgöra dubbla styrmedel?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1651 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Dnr Fi2017/02840/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1651 av Jonas Jacobsson Gjörtler (M) Reduktionsplikt i kombination med skattebefrielse höginblandade biobränslen

Jonas Jacobsson Gjörtler har frågat samordnings- och energiministern om statsrådet och regeringen förutser att skattebefrielse för höginblandade biobränslen kommer att kunna fortsätta även efter 2018 och vilken information som ligger till grund för att sådan skattebefrielse och reduktionsplikt inte kommer att anses utgöra dubbla styrmedel?

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag på skattebefrielse för höginblandade biodrivmedel och reduktionsplikt för biodrivmedel i bensin och dieselbränsle. Som jag tidigare har svarat Jonas Jacobsson Gjörtler omfattas reduktionsplikten inte av EU:s statsstödsregler vilket innebär att den inte behöver godkännas av Europeiska kommissionen. Skattebefrielsen utgör däremot ett statsstöd. Eftersom en viss mängd biodrivmedel från den 1 juli 2018 antingen omfattas av reduktionsplikt eller av skattebefrielse blir det inte fråga om dubbla styrmedel.

Statsstödsfrågan hanteras i dialog med Europeiska kommissionen och regeringens bedömning är att kommissionen kommer att kunna godkänna förslaget om fortsatt skattebefrielse för höginblandade biodrivmedel.

Stockholm den 28 juni 2017

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.