Rättsosäkra tillståndsförfaranden
Skriftlig fråga 2017/18:1540 av Penilla Gunther (KD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2018-06-20
- Överlämnad
- 2018-06-20
- Anmäld
- 2018-06-25
- Sista svarsdatum
- 2018-06-27
- Svarsdatum
- 2018-07-11
- Besvarad
- 2018-07-11
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)
Tillståndsprocesser för byggnation av vindkraftsverk är en tidsödande process. Ett uppfört vindkraftverk påverkar såväl natur som människor. Här måste en balans råda mellan de intressen som vill uppföra kraftverket å ena sidan och de boende i området och naturen å andra sidan. Därför finns det en poäng i att det tar viss tid för uppförande av ett vindkraftverk.
I en tillståndsprocess ska bygglov sökas, informationstillfällen hållas och alla berörda parter ska kunna göra sina röster hörda. Men – det finns gränser.
När det handlar om vindkraft är det ofta mindre privata företag som investerar egna medel i tron att vindkraften är ett bra energislag i omställningen till ett långsiktigt hållbart samhälle. Därför blir det problematiskt när Försvarsmakten agerar som i fallet Badene i Skaraborg. Efter drygt fem år och nio informationstillfällen har myndigheten ändrat sig. I en park om ca 100 kraftverk har man nu bromsat utbyggnaden av ytterligare 4 kraftverk som fått tillstånd sedan tidigare.
För att företag och privatpersoner ska vilja investera i förnybar energi måste tillståndsprocesserna dels bli snabbare, dels säkrare rättsligt. I det ovan beskrivna fallet i Badene har ingen rimlig förklaring getts till att Försvarsmakten ändrat sin inställning och dessutom fått med sig regeringen på att dessa fyra påbörjade vindkraftverk hellre bör rivas än färdigställas.
Dessvärre finns i dag fler fall där tillståndsprocesser kommit så pass långt att tillstånden, av berörda myndigheter, är givna och byggnationen har påbörjats men där projektet i slutskedet har stoppats för att en myndighet i efterhand har rest frågetecken. Detta skapar inte bara svårigheter att förutse processerna utan riskerar också att äventyra stora investeringskapital, vilket på sikt kan skada viljan till investering i vindkraft.
Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ibrahim Baylan:
Vad avser statsrådet att göra för att tillse att tillståndsgivningsprocesserna är rättssäkra?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:1540 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)
M2018/
01867/Me
Miljö- och energidepartementet
Miljöministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:1540 av Penilla Gunther (KD) Rättsosäkra tillståndsförfaranden
Penilla Gunther har frågat samordnings- och energiministern Ibrahim Baylan vad han avser att göra för att tillse att tillståndsgivningsprocesserna är rättssäkra. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.
Frågan handlar om tillståndsprocessen för uppförande av vindkraftverk. Vindkraften är en viktig energikälla och en avgörande komponent för att uppnå Sveriges mål om 100 procent förnybar elproduktion till år 2040. Regeringen arbetar aktivt för att underlätta och påskynda utbyggnaden av vindkraften på olika sätt.
Frågor om etablering av vindkraft prövas i enlighet med gällande lagstiftning, framför allt plan- och bygglagen (2010:900) och miljöbalken. Vad gäller prövningen av enskilda projekt så sker den utifrån förutsättningarna i det enskilda fallet. Vid en prövning ska samtliga relevanta förhållanden belysas och det är sedan prövningsmyndigheten som väger samman alla intressen och fattar beslut. Alla tillståndsprövningar ska handläggas så enkelt, snabbt och rättssäkert som möjligt. Regeringen arbetar ständigt för att effektivisera och förbättra prövningsprocesserna. I januari i år tillsatte regeringen en utredning som ska se över miljöprövningen av bland annat vindkraftsverksamhet och hur processen kan bli effektivare. Målet är att främja investeringar som bidrar till en grön omställning.
Stockholm den 11 juli 2018
Karolina Skog
Intressenter
Frågeställare
Ställd till
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.