Rätten till färdtjänst för synskadade och barnperspektiv i beslutsprocessen
Skriftlig fråga 2024/25:241 av Kadir Kasirga (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2024-10-20
- Överlämnad
- 2024-10-21
- Anmäld
- 2024-10-22
- Svarsdatum
- 2024-10-30
- Sista svarsdatum
- 2024-10-30
- Besvarad
- 2024-10-30
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
I maj förra året ställde jag en skriftlig fråga till statsrådet om rätten till färdtjänst för synskadade. Frågan berörde Trafikanalys rapport Tydligare kriterier för färdtjänsttillstånd – redovisning av regeringsuppdrag, ett uppdrag som initierades under den tidigare socialdemokratiska regeringen.
I rapporten föreslog Trafikanalys flera författningsändringar som skulle underlätta för personer med synskador att få färdtjänsttillstånd. I min fråga undrade jag om statsrådet avsåg att ta initiativ för att genomföra de förslag som rapporten innehöll så att synskadades rätt till färdtjänst skulle förstärkas.
Statsrådet svarade att rapporten bereddes inom Regeringskansliet. Men nu har halva mandatperioden passerat, och vi ser fortfarande inga konkreta åtgärder från regeringens sida. Regeringens passivitet i denna fråga – särskilt med tanke på att det redan finns färdiga förslag från en färdig utredning – väcker frågetecken.
Det rapporteras fortsatt om fall där synskadade nekas färdtjänst på grund av brister i lagstiftningen. Förslagen i Trafikanalys rapport skulle kunna underlätta vardagen för tusentals människor, i synnerhet de som är i särskilt stort behov av färdtjänst.
Ytterligare ett problem som lyfts fram är att nuvarande regelverk inte verkar vara anpassat för barnfamiljer och att det saknar ett tydligt barnperspektiv. För oss socialdemokrater är det avgörande att även barn i dessa familjer skyddas från negativa beslut som de själva inte kan påverka.
Vi anser att barnperspektivet måste vara centralt i alla beslut som rör rätten till färdtjänst. Därför förväntar jag mig att statsrådet vidtar åtgärder för att säkra och stärka denna rättighet.
Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Andreas Carlson:
När avser statsrådet att presentera förslag baserade på Trafikanalys utredning för att stärka och säkra rätten till färdtjänst för synskadade och för att inkludera ett barnperspektiv i beslutsprocessen?
Svar på skriftlig fråga 2024/25:241 besvarad av Statsrådet Andreas Carlson (KD)
Svar på fråga 2024/25:241 Rätten till färdtjänst för synskadade och barnperspektiv i beslutsprocessen
till Statsrådet Andreas Carlson (KD)
Svar på fråga 2024/25:241 av Kadir Kasirga (S)
Rätten till färdtjänst för synskadade och barnperspektiv i beslutsprocessen
Kadir Kasirga har frågat mig när jag avser att presentera förslag baserade på Trafikanalys utredning för att stärka och säkra rätten till färdtjänst för synskadade och för att inkludera ett barnperspektiv i beslutsprocessen.
Lagen (1997:736) om färdtjänst (färdtjänstlagen) är en ramlag som ställer upp de yttre gränserna för tillämpningen. Färdtjänstlagen reglerar inte i detalj samtliga villkor som ska gälla i färdtjänsten eller vid prövning av rätten till färdtjänst. Det är tydligt utifrån bestämmelserna i färdtjänstlagen att det är kommunen som gentemot kommuninvånarna svarar för att färdtjänst av god kvalitet anordnas inom kommunen.
Tillstånd till färdtjänst ska meddelas för dem som på grund av funktionshinder, som inte endast är tillfälligt, har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationsmedel. Ansökan om tillstånd till färdtjänst prövas av kommunen där den sökande är folkbokförd, alternativt den regionala kollektivtrafikmyndigheten i regionen. Även kommuner och regioner ansvarar för att leva upp till bestämmelserna i FN:s konvention om barnets rättigheter.
Rätten till färdtjänst är en viktig förutsättning för att personer med funktionsnedsättning ska kunna delta på lika villkor i samhället. Rapporten från Trafikanalys bereds inom Regeringskansliet.
Stockholm den 30 oktober 2024
Andreas Carlson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.