Rätten för elever i gymnasiesärskolan att fullgöra sin skoltid
Skriftlig fråga 2014/15:341 av Betty Malmberg (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2015-03-24
- Överlämnad
- 2015-03-24
- Anmäld
- 2015-03-25
- Svarsdatum
- 2015-04-09
- Besvarad
- 2015-04-09
- Sista svarsdatum
- 2015-04-10
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Aida Hadzialic (S)
En elev i gymnasiesärskolan som på grund av sjukdom eller vård drabbas av längre frånvaro under sin skolgång har inte lagstadgad rätt till kompensation för den uteblivna studietiden. Det är förvånansvärt. Förvisso kan huvudmannen i fråga bevilja ytterligare tid i skolan men det är upp till den enskilda huvudmannen att avgöra.
Som jämförelse kan nämnas att elever i gymnasieskolan som tar ledigt för studier utomlands har lagstadgad rätt att läsa in det gymnasieår som de har varit frånvarande, när de sedan återvänder. Inget fel i det men nog får det anses rimligt att motsvarande rättighet ska finnas för elever i gymnasiesärskolan som missar studietid på grund av sjukdom.
Med hänvisning till ovanstående undrar jag vilka åtgärder statsrådet Aida Hadzialic avser att vidta för att säkerställa att elever i gymnasiesärskolan, som inte kan fullgöra sin skolgång på grund av längre tids sjukfrånvaro, får lagstadgad rätt till sin fulla utbildningstid.
Svar på skriftlig fråga 2014/15:341 besvarad av Aida Hadzialic (S), statsråd
Dnr U2015/1835/GV | ||
Utbildningsdepartementet |
Gymnasie- och kunskapslyftsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:341 av Betty Malmberg (M) Rätten för elever i gymnasiesärskolan att fullgöra sin skoltid
Betty Malmberg har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att elever i gymnasiesärskolan, som inte kan fullgöra sin skolgång på grund av längre tids sjukfrånvaro, får lagstadgad rätt till sin fulla utbildningstid.
Utbildningen i gymnasiesärskolan är avsedd att genomgås under fyra läsår. Huvudmannen får dock besluta att utbildningen får fördelas på längre tid. När det gäller gymnasieskolan är de nationella programmen avsedda att genomgås på tre läsår men huvudmannen får besluta att utbildningen får fördelas på längre tid.
En elev som har påbörjat en utbildning på ett nationellt program, en nationell inriktning eller en särskild variant i gymnasieskolan har rätt att fullfölja sin utbildning på det påbörjade programmet eller den aktuella inriktningen eller varianten. Denna rätt att fullfölja utbildningen gäller också efter ett studieuppehåll på högst ett läsår för studier utomlands. Motsvarande bestämmelse om rätten att fullfölja utbildningen efter ett studieuppehåll finns inte för gymnasiesärskolan.
Alla ungdomar behöver gå en gymnasieutbildning som förbereder för livet som vuxen. Det är lika viktigt för elever i gymnasiesärskolan som i gymnasieskolan att de fullföljer utbildningen. Regeringen anser också att det är viktigt att reglerna för gymnasiesärskolan harmonierar med vad som gäller för gymnasieskolan, så att samverkan underlättas men också av likvärdighetsskäl.
Den 19 mars 2015 gav jag en särskild utredare i uppdrag att leda en utredning om en attraktiv gymnasieutbildning för alla (dir. 2015:31). Av direktiven framgår att då gymnasiesärskolan reformerades så sent som 2013 anser regeringen att det är rimligt att avvakta med en övergripande översyn av skolformen. Däremot har utredaren i uppdrag att bl.a. se över bestämmelserna om stödåtgärder i gymnasiesärskolan och, om det finns behov, föreslå förändringar inom detta område. Utredaren ska arbeta i dialog med en parlamentariskt sammansatt referensgrupp.
Regeringen avser att invänta resultatet av utredningens arbete och jag är därför inte beredd att i nuläget verka för att regeringen vidtar några ytterligare sådana åtgärder som Betty Malmberg efterfrågar.
Stockholm den 9 april 2015
Aida Hadzialic
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.