Rätten att överklaga Skogsstyrelsen beslut

Skriftlig fråga 2017/18:603 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-18
Överlämnad
2018-01-19
Anmäld
2018-01-23
Svarsdatum
2018-01-31
Sista svarsdatum
2018-01-31
Besvarad
2018-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Ungefär två tredjedelar av Sveriges yta är täckt av skog, och vi har en lång tradition av att ansvarsfullt förvalta den, alltifrån stora skogsbolag till små gårdsfastigheter. Sverige har även något så unikt som allemansrätten, vilket tillgängliggör vår natur för alla människor oavsett om man äger egen skog eller inte. Detta är något som är väl värt att skydda.

Skogen kallas ofta för Sveriges gröna guld och är en enorm tillgång för både vårt land och för de som äger skogen. Äganderätten är grundläggande för de gröna näringarnas konkurrenskraft. Svenska skogsägare har ett intresse av att vårda och förvalta sin skog för nästkommande generationer. Den svenska skogen har även ett stort värde för friluftslivet och jakten. Det finns en lång tradition av privat ägande av skog och en vilja att förvalta det gröna guldet.

I regeringens betänkande Rättslig översyn av skogsvårdslagstiftningen (SOU 2017:81) föreslås däremot en inskränkning i äganderätten genom att överklagandehänvisningen i 40 § skogsvårdslagen ändras så att det framgår att Skogsstyrelsen beslut enligt ovan får överklagas av sådana ideella föreningar eller andra juridiska personer som avses i 16 kap. 13 § miljöbalken [] För att säkerställa allmänhetens tillgång till information om Skogsstyrelsens beslut och för att rätten till överprövning ska kunna säkras, föreslås att Skogsstyrelsen ska offentliggöra överklagbara beslut elektroniskt.

Ett område som oftare drabbas av konflikter mellan skogsägare och de övriga boende är skogsbruk nära tätorter. Det är viktigt med samförstånd men det måste ske med äganderätten som bas; skogsägare förvaltar sin skog väl och ingen ska därför behöva drabbas av hotfulla kampanjer med långa överklagandetider.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Avser statsrådet att följa betänkandets rekommendationer och därmed utvidga rätten att överklaga vissa beslut från Skogsstyrelsen, och när i så fall avser regeringen att återkomma till riksdagen med ett konkret förslag?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:603 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)



N2018/00369/SK

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:603 av Cecilia Widegren (M)
Rätten att överklaga Skogsstyrelsens beslut

Cecilia Widegren har frågat mig om jag avser att följa rekommendationerna i betänkandet Rättslig översyn av skogsvårdslagstiftningen (SOU 2017:81) och därmed utvidga rätten att överklaga vissa beslut från Skogsstyrelsen samt när regeringen i så fall avser att återkomma till riksdagen med ett konkret förslag.

Jag har nyligen svarat på en liknande riksdagsfråga, 2017/18:150, och regeringens inställning har inte ändrats sedan dess. Beredning av betänkandet Rättslig översyn av skogsvårdslagstiftningen pågår inom Regeringskansliet. Jag kan därför ännu inte uttala mig om förslagen i betänkandet, det vore att föregripa beredningsprocessen.

Stockholm den 30 januari 2018

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.