Rättegång för Figen Yüksekdag

Skriftlig fråga 2016/17:1587 av Ulla Andersson (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-06-13
Överlämnad
2017-06-14
Anmäld
2017-06-15
Sista svarsdatum
2017-06-21
Svarsdatum
2017-06-26
Besvarad
2017-06-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sedan det misslyckade kuppförsöket sommaren 2016 har inskränkningarna av demokratiska fri- och rättigheter ökat i Erdoğans Turkiet. Genom den konstitutionsförändring som fick gehör i folkomröstningen den 15 april knyts ännu mer makt till Erdoğan, och nu diskuteras även ett återinförande av dödsstraffet.

Som del av inskränkningarna av demokratin har den turkiska regimen angripit vänsterpartiet HDP. Bland annat greps partiledarna Selahattin Demirtaş och Figen Yüksekdağ tillsammans med flera av partiets parlamentariker i november 2016. Sedan kuppförsöket har fler än 6 000 av partiets medlemmar anhållits, och 2 000 av dem har fängslats.

Vänsterpartiet har valt att visa solidaritet med HDP:s företrädare genom att ingå ett fadderskapssamarbete, där Vänsterpartiets ledamöter är faddrar för HDP-företrädare. Jag är fadder för Figen Yüksekdağ, som nu har suttit häktad åtta månader. Hon hålls i isolering, utan möjlighet att ta emot besökare.

Den 4 juli inleds rättegången mot Figen Yüksekdağ. Omvärldens agerande har stor betydelse för utvecklingen i Turkiet. Ska Erdoğan kunna fortsätta att åtala och döma förtroendevalda och inskränka demokratin, eller ska Sverige och omvärlden göra vad vi kan för att förhindra den utvecklingen.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige som enskilt land såväl som medlem i EU och FN ska verka för att Turkiet slutar fängsla och tysta kritiker och oppositionella och att Figen Yüksekdağ friges och kan verka som folkvald parlamentariker?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1587 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1587 av Ulla Andersson (V) Rättegång för Figen Yüksekdağ

Ulla Andersson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att Sverige som enskilt land såväl som medlem i EU och FN ska verka för att Turkiet slutar fängsla och tysta kritiker och oppositionella och att Figen Yüksekdağ friges och kan verka som folkvald parlamentariker.

Regeringen ser med djup oro på utvecklingen i Turkiet. Folkvalda parlamentariker måste tillåtas verka i enlighet med sitt demokratiska mandat. Fri opposition och media är förutsättningar för ett pluralistiskt demokratiskt samhälle. Detta har vi framfört till turkiska företrädare i Stockholm och i Ankara och vi fortsätter att inom ramen för Sveriges bilaterala reformstöd stötta insatser för att öka kapaciteten hos det civila samhället, media och andra förändringsaktörer.

Regeringen är också pådrivande när det gäller att lyfta fram Turkiets kränkningar av de mänskliga rättigheterna i de internationella fora som vi anser mest lämpliga för dessa diskussioner och där resultat kan uppnås. Därför är regeringen aktiv inom främst EU och Europarådet för att långsiktigt söka påverka utvecklingen i Turkiet.

Vi uppmärksammar situationen för oppositionspolitiker, journalister, akademiker och civilsamhällesaktörer och driver att EU:s medlemsstater fortsätter att agera samlat för att respekten för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Turkiet återupprättas. Ytterligare en viktig upp-gift för det svenska reformstödet är att jämställdhetsfrågor får ökad politisk prioritet samt att kvinnliga människorättsförsvarares dubbla utsatthet lyfts. För svenska utlandsmyndigheter i Turkiet är bevakandet av rättegångar, till exempel mot fängslade oppositionella och folkvalda parlamentariker, en viktig del av det diplomatiska uppdraget. Detta inkluderar rättegångar mot företrädare för HDP, såsom Figen Yüksekdağ. Sverige verkar även för att andra länder ska uppmärksamma och bevaka rättegångar.

Stockholm den 26 juni 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.