Rakel G2
Skriftlig fråga 2021/22:1649 av Tobias Andersson (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-05-30
- Överlämnad
- 2022-05-31
- Anmäld
- 2022-06-01
- Svarsdatum
- 2022-06-08
- Sista svarsdatum
- 2022-06-08
- Besvarad
- 2022-06-08
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Räddningstjänst, ambulans, polis och annan samhällsviktig verksamhet kommunicerar i dag över Rakel (Radiokommunikation för enkel ledning). Rakel är ett tryggt och säkert kommunikationssystem men som dessvärre är ytterst utdaterat. Därför har det under en längre tid förts diskussion kring en ny generation av kommunikationssystem av motsvarande art – Rakel G2.
Dagens system är begränsat till talmeddelanden varför poliser med flera ofta tvingas bruka privata mobiltelefoner för att kunna ta foton, skicka kartor, rörliga bilder etcetera till kollegor. Rakel handhas sedan 2015 av det statliga bolaget Teracom, och man påstår sig där vara redo för att, efter i sammanhanget mindre investeringar, sjösätta Rakel G2. Det är en ordning som ligger väl i linje med vad som föreslogs i SOU:n Kommunikation för vår gemensamma säkerhet – Uppdrag om en utvecklad och säker kommunikationslösning för aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar (Ds 2017:7) som publicerades 2017.
Trots detta tvingas samhällsviktig verksamhet vänta på nästa generations kommunikationssystem då regeringen inte agerat. Dessutom har regeringen nu i stället hänskjutit till MSB med flera att se över ett helt nytt system i stället för att låta Teracom lansera sin uppdaterade version. Exakt hur politiken bör framskrida för att snabbt möjliggöra ett Rakel G2 låter jag förbli osagt, men att frågan är av stor vikt är uppenbart.
Med anledning av detta önskar jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:
Hur kommer det sig att regeringen inte fått Rakel G2 på plats, och vilka åtgärder kommer regeringen att vidta framöver för att skyndsamt förbättra kommunikationssystemet för samhällsviktig verksamhet?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1649 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Svar på fråga 2021/22:1649 av Tobias Andersson (SD)
Rakel G2
Tobias Andersson har frågat mig hur det kommer sig att regeringen inte fått Rakel G2 på plats, och vilka åtgärder regeringen kommer att vidta framöver för att skyndsamt förbättra kommunikationssystemet för samhällsviktig verksamhet.
Det är centralt att polis, räddningstjänst, akutsjukvård och andra samhällsviktiga aktörer får tillgång till en modern och säker kommunikationslösning som kan användas både vid vardagliga händelser, i kris eller i ett försämrat säkerhetsläge. Därför beslutade regeringen redan 2020 att inleda arbetet med att utveckla och etablera Rakel Generation 2 (Rakel G2). För att skapa användarnytta så tidigt som möjligt fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att anskaffa och tillhandahålla tjänster för mobil datakommunikation, vilket gör det möjligt för Rakelanvändarna att bland annat skicka och ta emot rörliga bilder.
I oktober 2021 fick därefter MSB och Trafikverket i uppdrag att planera och förbereda vidare utveckling och etablering av Rakel G2, med stöd av Affärsverket svenska kraftnät. Uppdraget utgår ifrån det förslag som MSB redovisade i februari 2021 som visar att den infrastruktur som krävs för ett framtida Rakel G2 är omfattande.
Rakel G2 kommer att nyttja befintlig infrastruktur men kommer också kräva stora investeringar i ny infrastruktur för att möta nödvändiga krav på säkerhet, robusthet, tillgänglighet och statligt ägande och kontroll över systemets centrala delar. Det pågående planeringsuppdraget till MSB och Trafikverket ska säkerställa att den stegvisa utbyggnaden av Rakel G2 bedrivs ändamålsenligt och kostnadseffektivt. Regeringen följer detta arbete noggrant.
Det är MSB som är upphandlande myndighet. MSB hanterar nu självständigt och oberoende frågor och beslut kopplade till det som myndigheten bedömer behöver upphandlas för nästa generations kommunikationslösning för aktörer inom allmän ordning, säkerhet, hälsa och försvar.
Stockholm den 8 juni 2022
Morgan Johansson
Intressenter
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.