Radikalisering på koranskolor
Skriftlig fråga 2017/18:619 av Markus Wiechel (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-01-22
- Överlämnad
- 2018-01-23
- Anmäld
- 2018-01-24
- Svarsdatum
- 2018-01-31
- Sista svarsdatum
- 2018-01-31
- Besvarad
- 2018-01-31
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Islamistisk informationspåverkan med våldsbejakande budskap kan verka helt ostört i dag, enligt den respekterade terrorforskaren Magnus Ranstorp, som i dag leder ett arbete för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Budskapen sprids som bekant på nätet och i olika moskéer, men även genom koranskolor, och det är uppenbart att berörda myndigheter behöver ha koll på extrema nätverk. Ranstorp menar att det förebyggande arbete som sker för att förhindra att salafistiska eller andra radikala idéer inte ska få fäste inte är särskilt välutvecklat i Sverige i dag.
När den här typen av åsikter frodas i Sverige sprids också en unken kvinnosyn där kvinnor inte har samma rättigheter som män. Likaså innebär det en spridning av antidemokratiska och våldsbejakande budskap som riskerar att påverka samhället, och den redan dåliga integrationen riskerar att bli allt sämre.
Detta fenomen kräver av naturliga skäl en hel del arbete, inte minst från Säkerhetspolisen. Av den anledningen önskas justitie- och inrikesminister Morgan Johansson svara på följande fråga:
Vad avser ministern och regeringen att göra för att bistå Säkerhetspolisen med dess förebyggande insatser mot spridningen av den här typen av budskap på exempelvis koranskolor, och hur kan myndigheterna arbeta bättre tillsammans?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:619 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Ju2018/00648/POL
Justitiedepartementet
Justitie- och inrikesministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:619 av Markus Wiechel (SD)
Radikalisering på koranskolor
Markus Wiechel har frågat mig vad jag och regeringen avser att göra för att bistå Säkerhetspolisen med dess förebyggande insatser mot spridningen av antidemokratiska och våldsbejakande budskap på exempelvis koranskolor, och hur myndigheterna kan arbeta bättre tillsammans.
Säkerhetspolisen har ett ansvar för att förebygga terroristbrottslighet. Regeringen har bl.a. ökat Säkerhetspolisens resurser. För effektivt brottsförebyggande arbete krävs dock insatser från hela samhället. Regeringen har genomfört flera viktiga åtgärder för att skapa bättre möjligheter för det arbetet, framförallt genom att öka kunskapsunderlaget. Till exempel har Totalförsvarets Forskningsinstitut ett pågående regeringsuppdrag om att kartlägga och analysera våldsbejakande extremistisk propaganda som sprids i olika digitala miljöer. Genom inrättandet av ett center mot våldsbejakande extremism vid Brottsförebyggande rådet stärker också regeringen förutsättningarna för ett mer effektivt, samordnat och långsiktigt förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism.
Myndigheten för stöd till trossamfund (SST) arbetar även med de statsbidragsberättigade trossamfunden i syfte att stimulera deras arbete med demokratifrågor. För att stärka barns och ungas motståndskraft mot propaganda och extremistiska budskap har regeringen givit uppdrag till olika myndigheter att ta fram kunskap och vägledningar riktade dels direkt till målgruppen, dels till personalgrupper som arbetar med verksamheter för barn och ungdomar.
En grundläggande förutsättning för all brottsbekämpning är att mänskliga rättigheter, såsom yttrandefrihet och religionsfrihet, och rättsstatens principer respekteras.
Stockholm den 31 januari 2018
Morgan Johansson
Intressenter
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.