Räddningstjänstens situation

Skriftlig fråga 2017/18:1532 av Anders Hansson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-06-19
Överlämnad
2018-06-20
Anmäld
2018-06-25
Sista svarsdatum
2018-06-27
Svarsdatum
2018-07-12
Besvarad
2018-07-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Räddningstjänsten är en viktig samhällsfunktion, och det arbete man gör som exempelvis deltidsanställd brandman går ut på tackla såväl översvämningar och torka som skogsbränder och olyckor. Vikten av deras arbete har vi inte minst sett under maj och juni månaders bränder i mellersta Sverige. 

I veckan larmade dock Brandmännens Riksförbund om att man står inför en farlig underbemanning. Man beskriver situationen för räddningstjänster i landet där vissa stationer är upp till hälften helt outbildade, och många har inte ens C-körkort för att köra brandbilarna. Brandmännens Riksförbund framhäver dessutom att under de senaste åren har över tusen deltidsbrandmän valt att sluta.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson följande:

 

Avser ministern att vidta några särskilda åtgärder i syfte att säkerställa räddningstjänstens bemanning och kompetensen bland dess anställda?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1532 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018

/03501

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1532 av Anders Hansson (M)
Räddningstjänstens situation

Anders Hansson har frågat mig om jag avser att vidta några särskilda åtgärder i syfte att säkerställa räddningstjänstens bemanning och kompetensen bland dess anställda.

Det är kommunen som ansvarar för räddningstjänst och förebyggande verksamhet inom kommunen. Dessa verksamheter har grundläggande betydelse för samhällets skydd mot olyckor och krisberedskap och måste därför kunna bedrivas på ett effektivt och säkert sätt.

Staten tillhandahåller genom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) utbildningar inom räddningstjänstområdet. Utbildningarna ska säkerställa grundläggande kompetens hos kommunal räddningstjänstpersonal i hela landet. Regeringen har ökat MSB:s anslag med 34 miljoner kronor för räddningstjänst och befolkningsskydd inom ramen för civilt försvar. MSB bedömer att myndigheten därigenom ges bättre förutsättningar att möta kommunernas behov av kompetens inom räddningstjänstområdet.

Regeringen tillsatte i februari 2017 Räddningstjänstutredningen med uppdrag att analysera och föreslå hur kommunernas förebyggande verksamhet och räddningstjänst ska kunna bedrivas på ett mer likvärdigt, effektivt och säkert sätt. Utredningen har den 19 juni i år lämnat betänkandet En effektivare kommunal räddningstjänst (SOU 2018:54). Utredningen föreslår bl.a. att kommunerna bör ta ett större ansvar för att personalförsörja räddningstjänstorganisationen och att MSB bör stödja kommunerna i det arbetet. Betänkandet kommer nu att remitteras.

Regeringen kommer att noga följa utvecklingen på området och vid behov vidta ytterligare åtgärder. Samtidigt är det av stor vikt att kommunerna vidtar de åtgärder som behövs för att säkerställa effektivitet och kvalitet i de aktuella verksamheterna.

Stockholm den 11 juli 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.