Psykosocial arbetsmiljö
Skriftlig fråga 2014/15:666 av Jenny Petersson (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2015-06-15
- Överlämnad
- 2015-06-15
- Anmäld
- 2015-06-16
- Sista svarsdatum
- 2015-06-24
- Svarsdatum
- 2015-07-03
- Besvarad
- 2015-07-03
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)
Den 10 juni 2015 kom Arbetsmiljöverkets statistikrapport om anmälda arbetsskador under 2014. Som moderat tycker jag att tillsyn och kontroll är en viktig del av Arbetsmiljöverkets uppdrag samtidigt som myndigheten har en betydelsefull roll som vägledare och informationsspridare.
Med Alliansen i regeringsställning sattes det in resurser till Arbetsmiljöverket för olika satsningar, när det gäller både information och tillsyn. Genom öronmärkta satsningar med start 2009 tillfördes Arbetsmiljöverket en nivåhöjning för att utveckla de delar av verksamheten som handlar om information och kommunikation med särskilt fokus på de minsta arbetsplatserna där ofta stora risker för allvarliga olycksfall finns.
Anmälningar av arbetsolyckor med sjukfrånvaro har år 2014 minskat med 1,5 procent bland arbetstagare och egenföretagare jämfört med året innan. Även i förhållande till hur många som arbetar är detta en minskning, och trenden att arbetsolyckor med sjukfrånvaro ökar är därmed bruten.
Arbetsolyckorna minskar, men fler mår psykiskt dåligt på grund av jobbet. Rapporten visar att det för första gången är sociala och organisatoriska faktorer som är den vanligaste orsaken till kvinnors arbetssjukdomar.
Under Alliansens tid i regeringsställning gjordes det särskilda satsningar på Arbetsmiljöverkets verksamhet som har bäring på den psykosociala arbetsmiljön – satsningar som är viktiga ur ett jämställdhetsperspektiv. Exempel var särskilda insatser riktade mot kvinnors arbetsmiljö, som innefattar psykosociala arbetsmiljöaspekter. Men även en särskild satsning mot hot och våld i arbetslivet gjordes.
Arbetsmiljöverket fick även 2011 ett uppdrag att ta fram och genomföra särskilda insatser för att förebygga att kvinnor slås ut från arbetslivet på grund av arbetsmiljörelaterade problem. Uppdraget pågick till 2014, och resultatet från insatserna ska därefter integreras i Arbetsmiljöverkets ordinarie verksamhet, ett arbete som nu regeringen har ett ansvar för.
Min fråga till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är:
Vad kommer arbetsmarknadsministern och Arbetsmiljöverket att göra inom den psykosociala arbetsmiljön vad gäller inspektions- och föreskriftsarbete?
Svar på skriftlig fråga 2014/15:666 besvarad av Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)
Dnr A2015/1828/ARM A2015/1829/ARM A2015/1830/ARM | ||
Arbetsmarknadsdepartementet |
Arbetsmarknadsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2014/15:665, 2014/15:666 och 2014/15:667 av Jenny Petersson (M) Arbetsmiljörelaterade problem, Kvinnors arbetsmiljö och Psykosocial arbetsmiljö
Jenny Petersson har frågat mig hur jag och regeringen följer resultatet från insatserna i regeringsuppdraget om kvinnors arbetsmiljö och hur de integreras i Arbetsmiljöverkets ordinarie verksamhet, vad jag avser göra för att säkerställa att kvinnor inte slås ut från arbetslivet på grund av arbetsmiljörelaterade problem, samt vad jag och Arbetsmiljöverket kommer att göra inom den psykosociala arbetsmiljön vad gäller inspektions- och föreskriftsarbete.
Eftersom frågorna är likartade har jag valt att ge ett samlat svar.
Arbetsmiljö är en högt prioriterad fråga för regeringen. I vårändringsbudgeten för 2015 föreslogs en rad satsningar. Arbetsmiljöverket får en allmän förstärkning om 20 miljoner kronor 2015 och ytterligare anslagsökningar tillkommer 2016 och 2017 under förutsättning att riksdagen beviljar medel för ändamålet. Totalt beräknas myndigheten få en permanent anslagshöjning om 60 miljoner kronor 2017. Utöver detta ökas det statliga stödet till regionala skyddsombud. Medel satsas på forskning med inriktning på arbetsmiljön i kvinnodominerade sektorer och permanenta medel avsätts även för att främja företagshälsovårdens kompetensförsörjning.
Regeringen tar dessutom fram en ny arbetsmiljöstrategi. Strategin arbetas fram i nära samråd med arbetsmarknadens parter och bygger på relevant forskning. Ambitionen är att strategin ska utgå från det moderna arbetslivets utmaningar och möjligheter och bland annat omfatta en nollvision för dödsolyckor i arbetslivet. Andra viktiga fokusområden är ett hållbart arbetsliv och psykosocial arbetsmiljö.
När det gäller det avslutade regeringsuppdraget om kvinnors arbetsmiljö beskriver Arbetsmiljöverket i sin slutrapport (Rapport 2015:6) hur erfarenheterna från projektet kommer omhändertas i Arbetsmiljöverkets ordinarie verksamhet. Erfarenheterna kommer att användas i kommande föreskriftsprojekt och har redan använts i det pågående arbetet med en ny föreskrift för organisatorisk och social arbetsmiljö. När det gäller inspektionsverksamheten har samtliga inspektörer utbildats i jämställdhet och genus i arbetslivet. Erfarenheterna från satsningen tas numera tillvara i den löpande tillsynen och i urvalsprocessen av vilken tillsyn som ska prioriters samt vilka arbetsställen som ska besökas. Satsningen på kvinnors arbetsmiljö har dessutom påvisat vikten av en jämställd kommunikation i alla myndighetens kanaler.
Arbetsskadestatistiken visar att bland kvinnor ligger organisatoriska och sociala faktorer bakom 41 procent av anmälda arbetssjukdomar. Arbetsmiljöverkets arbete med att ta fram föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö är därför av stor betydelse. Så är även Arbetsmiljöverkets tillsynsinsatser inom kvinnodominerade sektorer som vård och skola. Vidare har Arbetsmiljöverket i sitt regleringsbrev för 2015 fått i uppdrag att vidareutveckla arbetet med insatser för kvinnors arbetsmiljö. Detta är en viktig fråga som jag kommer följa i min dialog med myndigheten.
Stockholm den 3 juli 2015
Ylva Johansson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.