Professionsprogram

Skriftlig fråga 2021/22:738 av Annika Hirvonen (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-01-13
Överlämnad
2022-01-13
Anmäld
2022-01-14
Svarsdatum
2022-01-19
Sista svarsdatum
2022-01-19
Besvarad
2022-01-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Regeringen offentliggjorde sin propositionsförteckning den 11 januari 2022. I förteckningen aviserar regeringen ett antal angelägna propositioner för en jämlik skola, frågor som Miljöpartiet länge har verkat för. Det välkomnar vi. Däremot tycks regeringen inte avse att gå vidare med en helt central reform för lärares och rektorers möjligheter att utvecklas i sin profession och för läraryrkets attraktivitet, nämligen ett professionsprogram för lärare, förskollärare och rektorer.

Att lärare och rektorer får tillgång till kontinuerlig kompetensutveckling genom hela arbetslivet är avgörande för en hög och likvärdig kvalitet i undervisningen. Det är också viktigt att säkerställa forskningsförankringen i undervisningen och inte minst öka attraktiviteten i skolprofessionerna, där vi har stor brist i dag. Det vore därför mycket olyckligt om regeringen valde att inte gå vidare med reformen eller om den blir kraftigt försenad.

Mot den bakgrunden vill jag ställa följande fråga till statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

Stämmer det att regeringen inte längre avser att under mandatperioden lägga fram något förslag om professionsprogram till riksdagen?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:738 besvarad av Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

U2022/ 00170 Utbildningsdepartementet Skolministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:738 av Annika Hirvonen (MP)
Professionsprogram

Annika Hirvonen har frågat mig om det stämmer att regeringen inte längre avser att under mandatperioden lägga fram något förslag om professionsprogram till riksdagen.

Regeringen har under hela mandatperioden genom sina beslut arbetat för att ett nationellt professionsprogram ska kunna inrättas, ett professionsprogram som handlar om att utveckla, erkänna och använda kompetens hos rektorer, lärare och förskollärare. Regeringen har i budgetpropositionen för 2020 avsatt medel för ett första steg av införandet av ett professionsprogram. I budgetpropositionen för 2021 avsatte regeringen ytterligare medel för det fortsatta arbetet med att inrätta professionsprogram och i budgetpropositionen för 2022 ytterligare medel för att slutföra implementeringen. Tillsammans uppgår medlen för alla delar av professionsprogrammet till 234,5 miljoner kronor från 2023 och framåt. Regeringen bedömer att dessa medel, utgör en viktig grund för att inrätta ett råd för professioner i skolväsendet med tillhörande kansli, en nationell struktur för kompetensutveckling samt ett nationellt meriteringssystem för legitimerade lärare och legitimerade förskollärare.

Regeringen har också beslutat om insatser för att utveckla och använda kompetens i väntan på att professionsprogrammet realiseras i sin helhet. Det gäller fortbildningsinsatser, såsom en mentorsutbildning för en kvalitativ introduktionsperiod och en rekryteringsutbildning för blivande rektorer samt kompetensutveckling för rektorer i praktisk organisation och arbetsmiljö. Vidare har även en förordning om statsbidrag för främjande av forskning och utvecklingsarbete till huvudmän som anställt lärare eller förskollärare med en examen på forskarnivå beslutats och trätt i kraft. Detta utgör en viktig insats för att stärka forskningsförankringen i undervisningen.

Med grund i betänkandet Med undervisningsskicklighet i centrum – ett ramverk för lärares och rektorers professionella utveckling (SOU 2018:17) har Utbildningsdepartementet tagit fram departementspromemorian Professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare (U2021:03373) som remitterades den 29 augusti 2021 med sista svarsdag den 1 november 2021. Majoriteten av remissinstanserna är positiva till inrättandet av ett professionsprogram speciellt vad gäller förslagen om en nationell struktur för kompetensutveckling och ett råd för professioner i skolväsendet. Flera remissinstanser har dock i sina remissvar uttryckt att de av olika skäl är tveksamma till ett meriteringssystem så som det är utformat i promemorian. Beredningen av förslagen i promemorian pågår inom Regeringskansliet.

Regeringen anser att det är viktigt att inrättandet av ett professionsprogram landar väl ute i verksamheterna. Det är också viktigt att nyckelaktörerna får ytterligare möjlighet att vara delaktiga i den konkreta utformningen av programmet. För att det ska vara möjligt anser regeringen att professionsprogrammet bör införas steg för steg. Kompetensutveckling och yrkesutveckling är viktigt för en hög och likvärdig kvalitet i undervisningen. Som ett första steg i arbetet avser regeringen att etablera en struktur för kompetensutveckling och tillsätta ett råd för professioner i skolväsendet. Dessa delar av professionsprogrammet kräver inte reglering i lag. Samtidigt fortsätter arbetet med att ta fram ny lagstiftning och regeringens ambition är att ta fram och besluta om en lagrådsremiss som kan lämnas till Lagrådet under mandatperioden. Det gör det möjligt att redan under hösten gå vidare med en proposition med ny lagstiftning som avser professionsprogrammet.

Som framgår, inte minst av budgetpropositionerna, arbetar regeringen aktivt med att stegvis inrätta ett professionsprogram för rektorer, lärare och förskollärare.

Stockholm den 19 januari 2022

Lina Axelsson Kihlblom

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.