Praxis gällande arbetstillstånd

Skriftlig fråga 2017/18:1019 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-13
Överlämnad
2018-03-13
Anmäld
2018-03-14
Svarsdatum
2018-03-21
Sista svarsdatum
2018-03-21
Besvarad
2018-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Den 13 december 2017 avkunnade Kammarrätten i Stockholm två domar där domstolen konstaterade att en helhetsbedömning av samtliga anställningsvillkor måste göras i fråga om förlängning av arbetstillstånd. I de aktuella fallen bedömde domstolen att villkoren för arbetstillstånden var uppfyllda efter att ha gjort en helhetsbedömning. Uppehållstillstånd kunde således beviljas.

Den 19 december 2017 presenterade regeringens utredare en promemoria om mindre eller obetydliga fel gällande villkoren för arbetstillstånd (Ds 2017:64). Utredaren föreslog att återkallelse av uppehållstillstånd ska kunna undantas vid ringa fall av brister, även då de upptäcks av Migrationsverket eller efter det att tillståndstiden har löpt ut.

Förslaget i regeringens promemoria har skickats på remiss, och remissinstanserna har inkommit med sina yttranden. Flera instanser påpekar att regeringens förslag inte tar hänsyn till de avkunnade domarna i Kammarrätten.

För Moderaternas del är det avgörande att orimliga utvisningar av arbetskraft stoppas. Det är därför av stor vikt att regeringen analyserar de redan presenterade förslagen och hur de ska utformas mot bakgrund av meddelad praxis. 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Hur avser regeringen att utforma lagstiftningen på detta område i syfte att tillvarata Kammarrättens praxis och samtidigt anpassa regelverket till att stoppa kompetensutvisningarna? 

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1019 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)



Ju2018/01730/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1019 av Johan Forssell (M)
Praxis gällande arbetstillstånd

Johan Forssell har frågat mig hur regeringen avser att utforma lagstiftningen beträffande arbetskraftsinvandringen i syfte att tillvarata Kammarrättens praxis och samtidigt anpassa regelverket till att stoppa kompetensutvisningarna.

Jag vill inleda med att konstatera att det finns en bred samsyn kring att regelverket för arbetskraftsinvandring, som infördes av den tidigare borgerliga regeringen, i vissa delar är problematiskt.

Precis som Johan Forssell konstaterar så är domarna från Migrationsöverdomstolen vägledande och praxisbildande. I egenskap av statsråd är jag förhindrad att styra över hur Migrationsverket tillämpar lag. Med det sagt förutsätter jag att Migrationsverket som ansvarig myndighet noga följer relevant praxisbildning på området.

I utredningen Mindre eller obetydliga fel gällande villkoren för arbetstillstånd (Ds 2017:64) som lämnades den 19 december 2017 konstaterar utredaren att material som blivit tillgängligt efter den 11 december inte beaktats. Migrationsöverdomstolens avgöranden kom den 13 december 2017.

Utredarens förslag, remissinstansernas synpunkter samt förslagets förhållande till ny praxis bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Stockholm den 20 mars 2018

Heléne Fritzon

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.