Praktik under lärarutbildning

Skriftlig fråga 2014/15:474 av Krister Örnfjäder (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-04-28
Överlämnad
2015-04-29
Anmäld
2015-05-05
Svarsdatum
2015-05-06
Sista svarsdatum
2015-05-06
Besvarad
2015-05-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Vi har i Sverige behov av fler lärare med behörighet att undervisa. För att klara detta uppmuntrar vi dem som redan finns inom yrket att skaffa sig en utbildning för att klara behörighetskravet. Många av dem har arbetat ett antal år och skaffat sig boende och familj. Nu har det sagts mig att det finns regelsystem som inte underlättar utan snarare försvårar för dem som är i denna situation. Enligt uppgift får de inte praktisera på sin hemort om det inte råkar vara den ort där deras utbildningsanordnare har sin verksamhet förlagd.

Min fråga till statsrådet är därför:

 

Har statsrådet för avsikt att ändra på denna regel för att på så sätt förenkla situationen för dem som utbildas inom läraryrket?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:474 besvarad av Helene Hellmark Knutsson (S), statsråd

Dnr U2015/2635/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:474 av Krister Örnfjäder (S) Praktik under lärarutbildning

Krister Örnfjäder har frågat mig om jag har för avsikt att ändra på en regel som enligt uppgift innebär att lärarstudenter inte får praktisera på sin hemort om det inte råkar vara den ort där deras utbildningsanordnare har sin verksamhet förlagd.

Det är mycket viktigt att vi får fler lärare som är behöriga att undervisa i skolan. Utmaningarna är stora och enligt statistik från Statistiska centralbyrån riskerar lärarbristen bli större än vad vi tidigare trott. Regeringen har därför påbörjat en nationell samling för läraryrket som bl.a. syftar till att göra läraryrket mer attraktivt. Vi vill också säkerställa att alla studenter som ska bli lärare genomgår en utbildning av hög kvalitet. Utbildningen ska ställa höga krav, bedrivas på vetenskaplig grund och på beprövad erfarenhet samt på bästa sätt förbereda studenterna på rollen som lärare. Regeringen satsar därför särskilda kvalitetsresurser på att stärka lärarutbildningen.

Jag tolkar din fråga som att den gäller den verksamhetsförlagda delen av utbildningen (VFU) inom ramen för en lärar- eller förskollärarutbildning. När det gäller var någonstans VFU förläggs finns det i varken lag eller förordning någon reglering som innebär att denna del av utbildningen ska vara förlagd på den ort där utbildningsanordnaren har sin verksamhet. Det är i stället en fråga för respektive universitet eller högskola att avgöra genom avtal med huvudmän inom skolväsendet om placering vid olika skolor och förskolor där en student kan genomgå sin VFU. Det är viktigt att samarbetet fungerar, och att huvudmän i hela landet tar ansvar för att erbjuda VFU-platser till de studenter som de sedan kommer att vilja anställa.

Stockholm den 6 maj 2015

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.