Till innehåll på sidan

Politiska ungdomsförbund och valarbete på skolor

Skriftlig fråga 2013/14:519 av Bergstedt, Hannah (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-03-24
Anmäld
2014-03-25
Besvarad
2014-04-02
Svar anmält
2014-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 mars

Fråga

2013/14:519 Politiska ungdomsförbund och valarbete på skolor

av Hannah Bergstedt (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Det är viktigt att ungdomar i allmänhet och förstagångsväljarna i synnerhet får möjligheter att tala med de politiska partierna och deras ungdomsförbund. Vid varje val uppstår i olika kommuner och skolor diskussioner om de politiska ungdomsförbunden ska få ha flygbladsutdelningar och bokbord på skolor. Ibland används urvalsfrågan som en undanflykt för att hindra ungdomsförbunden att komma in på skolorna. Att politiska ungdomsförbund vars partier har representation i kommunfullmäktige ska släppas in ser jag som en självklarhet och som ett rimligt urvalskriterium. Detta måste gälla såväl kommunala skolor som friskolor. Man bör komma ihåg att de demokratiska fri- och rättigheterna egentligen ger alla medborgare och sammanslutningar rätt att utöva dessa fri- och rättigheter. Skolor och skolgårdar måste i detta sammanhang behandlas som ett offentligt rum. Staten och kommunerna måste se till att även friskolorna är öppna för det politiska samtalet.

Fråga:

Genom vilka initiativ avser ministern att garantera de politiska ungdomsförbunden möjlighet att ha bokbord och dela ut flygblad på alla skolor i Sverige i valrörelsen till EU-parlamentsvalet och i höstens valrörelse?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:519 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 2 april

Svar på fråga

2013/14:519 Politiska ungdomsförbund och valarbete på skolor

Utbildningsminister Jan Björklund

Hannah Bergstedt har frågat mig om genom vilka initiativ jag avser att garantera de politiska ungdomsförbunden möjlighet att ha bokbord och dela ut flygblad på alla skolor i Sverige i valrörelsen till EU-parlamentsvalet och i höstens valrörelse.

Det är viktigt att elever ges möjlighet att ta del av politisk information i skolan. Enligt läroplanerna ska skolan vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Vidare ska elevernas förmåga till personliga ställningstaganden främjas.

Det har tidigare funnits en osäkerhet om vad som gäller när politiska partier bjuds in till skolan och regeringen har därför gjort flera insatser för att stärka kunskapen bland huvudmän, rektorer och lärare om detta. I samband med 2010 års allmänna val och inför genomförandet av skolval 2010 fick Statens skolverk uppdraget att ta fram ett stödmaterial om politisk information i skolan riktat till huvudmän och skolor. Av detta framgår bl.a. att om rektorn beslutar att politiska partier ska få komma till skolan måste skolan behandla alla partier lika. Regeringen har även gett Ungdomsstyrelsen, som fr.o.m. den 1 april heter Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, i uppdrag att ta fram och sprida ett stödmaterial riktat till lärare inför de nu stundande valen. Stödmaterialet innehåller praktisk vägledning för de tillfällen då politiska partiers bjuds in till skolan och för hur lärare i grund- och gymnasieskolan kan utveckla arbetet med att integrera politisk information i sin undervisning. Beslut om vem som bjuds in till en skola ska, som ovan framgår, fattas av rektor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.