Politiska partier och det offentliga rummet

Skriftlig fråga 2013/14:371 av Bernhardsson, Bo (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-01-30
Anmäld
2014-01-30
Besvarad
2014-02-04
Svar anmält
2014-02-04
Besvarad
2014-02-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 januari

Fråga

2013/14:371 Politiska partier och det offentliga rummet

av Bo Bernhardsson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

För de politiska partierna är det viktigt att kunna dela ut information och ha informationsbord etcetera på allmän plats. Det har tyvärr skett en utveckling som innebär att fastighetsägare agerar mot sådant på mark som tillhör dem och som angränsar till allmän plats. Det offentliga rummet inskränks genom detta.

I valrörelsen 2010 hindrade AB Jernhusen lokalt från flygblads- och frukostpåseutdelning på mark i anslutning till trottoaren i Lund. Willys stormarknad förhindrade utdelning annat än utanför parkeringsplatsen. Detta är inga unika exempel för Lund, utan problem har förekommit med olika fastighetsägare runt om i landet – inte minst vid köpcentrum. Det har även förekommit att politisk information förhindrats i anslutning till sjukhus och skolor. Nedskräpning brukar formellt framföras som argument, även om detta problem torde vara marginellt. Oftast stoppas de vanliga partimedlemmarna av väktare från de vaktbolag som företaget/samhällsinstitutionen anlitat. Dessa är inte intresserade av om det finns andra beslut i politiska organ (när det gäller offentligt ägda institutioner), och det är inte alltid partiernas fotfolk har med sig bestyrkta protokollskopior på besluten. Det är tveksamt om väktare ens skulle bry sig om sådana. Inför valet 2014 är det viktigt att statsrådet ser till att yttrande- och informationsfriheten inte undergrävs på marken. På all offentligt ägd mark – oavsett om det är stat eller kommun i förvaltningsform eller bolagsform – ska informationsspridning kunna ske. I fråga om privat mark som köpcentrum behöver någon typ av beslut tas.

Fråga:

Vilka initiativ avser ministern att ta för att säkra partiernas rätt till informationsspridning i det offentliga rummet och förhindra den inskränkning av yttrande- och informationsfrihet som sker utifrån markägandet?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:371 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 4 februari

Svar på fråga

2013/14:371 Politiska partier och det offentliga rummet

Justitieminister Beatrice Ask

Bo Bernhardsson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att säkra partiernas rätt till informationsspridning i det offentliga rummet och förhindra den inskränkning av yttrande- och informationsfrihet som sker utifrån markägandet.

Jag vill först understryka att yttrande- och informationsfriheten är fundamentala för den politiska debatten. Det är rättigheter som utgör hörnstenar i vårt demokratiska samhälle.

Sedan kan jag konstatera att frågan om fastighetsägares möjligheter att begränsa opinionsbildning i köpcentrum och på andraoffentliga platser inte är ny. Efter ett tillkännagivande från riksdagen gav Justitiedepartementet en utredare i uppdrag att överväga frågan. Utredaren kom fram till att fastighetsägare har begränsade rättsliga möjligheter att utestänga enskilda från platser av detta slag (Ds 2008:53). Enligt utredaren skulle det vara svårt att ytterligare begränsa fastighetsägares rättigheter mot bakgrund av den starka ställning som egendomsskyddet har enligt Europakonventionen. Utredaren bedömde därutöver att problemen var av begränsad omfattning. Utredarens slutsats var att det inte fanns anledning att överväga några lagändringar.

Regeringen har därefter redovisat för riksdagen att den delar utredarens bedömning(skr. 2008/09:75 s. 18 och 2009/10:75 s. 19). Riksdagen har inte haft något att invända mot regeringens ställningstagande (bet. 2008/09:KU21 och 2009/10:KU21).

Jag ser inte anledning att nu göra någon annan bedömning än den regeringen och riksdagen tidigare har gjort och har därför inte för avsikt att vidta några åtgärder i frågan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.