Polistaktiska utgångspunkter
Skriftlig fråga 2021/22:1634 av Tobias Andersson (SD)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-05-24
- Överlämnad
- 2022-05-25
- Anmäld
- 2022-05-30
- Svarsdatum
- 2022-06-01
- Sista svarsdatum
- 2022-06-01
- Besvarad
- 2022-06-01
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Under påskhelgen ägde fruktansvärda korankravaller rum i vårt land. Över 400 poliser uppges ha skadats, och statens våldsmonopol utmanades kraftigt samt förlorades i vissa fall. Det står nu klart att massinvandring, obefintliga krav i integrationspolitiken och slapp kriminalpolitik leder till en oerhört dyster samhällsutveckling. Sverige har i dag stora hot inom riket i form av våldsverkande aktörer som hatar Sverige och allt som representerar Sverige – våra värderingar, vår polis, vår demokrati med mera.
Utgångspunkten måste vara att svensk lag och grundlagsfästa rättigheter alltid ska upprätthållas i Sverige, även i områden som kommit att belastas av kulturella parallellstrukturer, kriminalitet och invandring. Svenska statens våldsmonopol ska aldrig backa undan eller ge vika för våldsyttringar och angrepp. Polisen måste få fler verktyg, större befogenheter och ett tydligare uppdrag att etablera det svenska samhällets dominans i områden och situationer där det trängts tillbaka eller angrips.
Mot denna bakgrund har Sverigedemokraterna sedan korankravallerna presenterat två separata åtgärdspaket för att få bukt med parallellsamhällena och den kriminalitet de göder. Först ett 30-punktsprogram mot korankravallerna och därefter ett åtgärdspaket mot parallellsamhällen explicit. Inget annat parti har tydligt anslutit till våra förslag på åtgärder, men jag avser att åtminstone utkräva svar från regeringen om hur de ställer sig till de olika åtgärderna.
Vid demonstrationer, kravaller och liknande händelser agerar polisen utifrån den särskilda polistaktiken (SPT). Konceptet är konfliktreducerande snarare än att försöka kontrollera folksamlingar. Taktiken har ifrågasatts och behöver enligt oss ses över. Polisen borde i stället uppdras att utveckla taktiker som utgår från att ta och behålla kontrollen i svåra situationer och nedkämpa allvarliga angrepp mot blåljuspersonal, säkerhet och grundlagsskyddade rättigheter.
Mot denna bakgrund önskar jag ställa följande fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:
Avser ministern att vidta åtgärder för att se över eller ändra den berörda polistaktiken?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1634 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Svar på fråga 2022/1634 av Tobias Andersson (SD)
Polistaktiska utgångspunkter
Tobias Andersson har frågat mig om jag avser vidta åtgärder för att se över eller ändra den särskilda polistaktiken.
Vilken taktik och kompetens som Polismyndigheten bedömer behövs för att hantera olika situationer och lösa polisiära uppgifter är upp till myndigheten att avgöra, det är inte en fråga för regeringen eller mig som minister.
Från regeringens sida ska vi se till att Polismyndigheten har förutsättningar att utföra sitt uppdrag, effektiva verktyg och en ändamålsenlig lagstiftning.
Stockholm den 1 juni 2022
Morgan Johansson
Intressenter
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.