Polisens vidareutbildning och bristande resurser
Skriftlig fråga 2017/18:539 av Thomas Finnborg (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2017-12-21
- Överlämnad
- 2017-12-22
- Sista svarsdatum
- 2018-01-05
- Svarsdatum
- 2018-01-12
- Besvarad
- 2018-01-12
- Anmäld
- 2018-01-16
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Sverige har i dag en nationell polis- och trygghetskris. Läget är akut på många håll, och polisen går på knäna. Hög arbetsbelastning, för lite resurser och utredningar som läggs på hög är i dag mer regel än undantag ute i polisregionerna.
Dagens situation är oroande och behöver brytas. Poliserna behöver bli fler och resurserna öka om utvecklingen ska kunna vändas.
En konsekvens av bristande resurser hos polisen är att utbildningen och kompetensutvecklingen för poliser nu har blivit lidande. Många vittnar i dag om att det finns för få yttre befäl, och för att lösa problemet utses därför oerfarna polismän till yttre befäl utan tillräckligt med vidareutbildning. Det saknas även tillräckligt med instruktörer till skjutning, taktisk utbildning etcetera.
Eftersom antalet yttre befäl har minskat de senaste åren är det viktigt att de som jobbar i yttre tjänst har tillräckligt med utbildning och står väl rustade för att hantera svåra situationer. Annars riskerar vi att ha oerfarna poliser som ska leda en större insats, till exempel vid en terrorattack.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:
Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att komma till rätta med den akuta situationen hos polisen med resursbrist och bristande utbildning?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:539 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)
Ju2017
/
10056/POL
Justitiedepartementet
Justitie- och inrikesministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017 /18:539 av Thomas Finnborg (M)
Polisens vidareutbildning och bristande resurser
Thomas Finnborg har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att komma till rätta med bristsituationer i polisen.
De senaste åren har inneburit stora utmaningar för polisen med terroristhot, migrationsströmmar och en upptrappning av våldet bland gängkriminella. Samtidigt har myndigheten genomfört den största myndighetsombildningen inom staten i modern tid. Utmaningarna har hanterats med den polisiära bemanningsnivå som den tidigare regeringen lämnade efter sig.
Regeringens målsättning är att öka antalet polisanställda med 10 000 till 2024. Regeringen har därför föreslagit tillskott till Polismyndigheten på ca 9,8 miljarder under perioden 2017–2020 samt fördubblat antalet antagna på polisutbildningen.
Regeringen har också lämnat i uppdrag till Polismyndigheten att vidta åtgärder på kompetensförsörjningsområdet. Bland annat ska myndigheten ta fram en strategisk och långsiktig plan för att säkerställa att rätt kompetens finns i myndigheten. Regeringen har också i regleringsbrevet för 2018 gett Polismyndigheten i uppdrag att höja grundförmågan hos poliser i yttre tjänst genom att säkerställa aktuell och fortlöpande utbildning för att förebygga och hantera terroristattentat.
Stockholm den 12 januari 2018
Morgan Johansson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.