Polisens kameraövervakning
Skriftlig fråga 2016/17:1620 av Johan Forssell (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-06-19
- Överlämnad
- 2017-06-20
- Anmäld
- 2017-06-21
- Svarsdatum
- 2017-06-28
- Sista svarsdatum
- 2017-06-28
- Besvarad
- 2017-06-28
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Kameraövervakning är ett mycket viktigt verktyg för att skapa trygghet och klara upp brott.
Moderaterna driver att den kameraövervakning som bedrivs av polisen i Sverige bör kunna ske utan krav på tillstånd av länsstyrelsen. Detta på brottsutsatta och strategiskt viktiga platser. Därmed skulle polisens handläggning förenklas betydligt och fler kameror skulle kunna komma på plats.
Motsvarande ordning gäller i till exempel Finland, Danmark och Norge.
Dessvärre gav den av regeringen tillsatta Kameraövervakningsutredningen, som nyligen presenterade sitt betänkande, inga förslag i detta avseende.
Samtidigt gav flera regeringsföreträdare i anslutning till utredningens presentation uttryck för uppfattningen att tillståndsplikten ska tas bort för polisen. Däremot gavs ingen tidsplan för detta arbete.
Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:
Vilka åtgärder vidtar statsrådet och regeringen för att polisen ska få rätt att bedriva kameraövervakning utan tillståndsplikt?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1620 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)
Svar på fråga 2016/17:1620 av Johan Forsell (M) Polisens kameraövervakning
Johan Forsell har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen vidtar för att polisen ska få rätt att bedriva kameraövervakning utan tillståndsplikt.
Utredningen om kameraövervakning – brottsbekämpning och integritetsskydd (SOU 2017:55 En ny kamerabevakningslag) redovisades den 16 juni 2017. I betänkandet föreslås bl.a. ökade möjligheter till kameraövervakning för brottsbekämpande ändamål. Enligt förslaget kommer det dock även i fortsättningen att, som huvudregel, krävas tillstånd för myndigheter att kameraövervaka en plats dit allmänheten har tillträde.
Den senaste tidens händelser, bl.a. på Drottninggatan, men också brottslighet och otrygghet i utanförskapsområden, har satt kameraövervakningsfrågan i ett nytt ljus. Det har även kommit fram att Polismyndigheten anser att tillståndskravet innebär onödiga hinder och svårigheter för deras kameraövervakning.
Regeringen anser med anledning av detta att det är angeläget att utreda frågan om tillståndskravet för polisens kameraövervakning ska ersättas med en anmälningsplikt. Arbetet med att ta fram kommittédirektiv till en ny utredning har redan påbörjats inom Justitiedepartementet. För att få en så fullständig översyn som möjligt är det dock en stor fördel om remissutfallet på det nyligen lämnade betänkandet kan beaktas vid framtagande av dessa direktiv. På så sätt finns möjlighet att beakta synpunkter och frågeställningar i den nya utredningen. Regeringens plan är att utredningen tillsätts så snart som möjligt efter att remisstiden har gått ut.
Stockholm den 28 juni 2017
Anders Ygeman
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.