Polisens insats i Rinkeby
Skriftlig fråga 2016/17:932 av Roger Haddad (L)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-02-23
- Överlämnad
- 2017-02-24
- Anmäld
- 2017-02-28
- Svarsdatum
- 2017-03-08
- Sista svarsdatum
- 2017-03-08
- Besvarad
- 2017-03-08
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Regeringen har återkommande framfört att polisen ska finnas närmare medborgarna, inte minst ska detta vara fallet i de utsatta – och främst – i de särskilt utsatta områdena. Det är uppenbart att situationen i Rinkeby i Stockholm är mycket allvarlig. Blåljuspersonal utsätts för stenkastning och hot, men även företagare hotas och utsätts för skadegörelse och annan brottslighet.
Polisen i Stockholm har fått kritik för hanteringen av situationen, och allmänheten undrar varför de inte agerat mer kraftfullt. Sedan tidigare finns kritik mot att polisen inte är tillräckligt närvarande och att kriminella kan fortsätta begå brott som narkotikaförsäljning utan konsekvenser. I Rinkeby har det i skrivande stund inte lett till ett enda gripande. Detta trots de upplopp och brott som begicks nyligen. I Husby har allmänheten och företagen också protesterat och reagerat på brottsutvecklingen. De anser inte att polisen är närvarande och kan garantera lag och ordning. Vi har också hört att etablerandet av polisstationen i Rinkeby återigen skjuts fram i tiden, vilket är oerhört bekymmersamt och beklagligt.
Med anledning av det ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:
Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att öka polisens närvaro och dess möjlighet att återta kontrollen över dessa områden, där kriminella personer begår brott och där droghandel fortsätter att ske på öppen gata?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:932 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)
Svar på fråga 2016/17:932 av Roger Haddad (L) Polisens insats i Rinkeby
Roger Haddad har frågat vilka åtgärder jag kommer att vidta för att öka polisens närvaro och dess möjlighet att återta kontrollen över dessa områden, där kriminella personer begår brott och där droghandel fortsätter att ske på öppen gata.
Förekomsten av öppen droghandel, hot mot företagare, skadegörelse och stenkastning mot poliser är naturligtvis oacceptabelt, oavsett om det sker i Rinkeby eller någon annanstans.
Regeringen gav i december 2015 Polismyndigheten i uppdrag att tillsammans med elva andra myndigheter utveckla insatserna mot organiserad brottslighet. Arbetet ska även omfatta samverkan på lokal nivå och särskild uppmärksamhet ska riktas mot problematiken i utsatta områden.
Rinkeby är ett av de områden som Polismyndigheten har valt att prioritera särskilt. I Polismyndighetens arbete med resursomfördelning till lokalpolisområden ska också utsatta områden gynnas särskilt och det gäller i synnerhet de prioriterade områdena. Enligt Polismyndighetens årsredovisning för 2016 har samtliga nio lokalpolisområden med särskilt utsatta områden förstärkt sin polisresurs jämfört med 2015.
Polismyndigheten har också beslutat att det ska uppföras ett nytt polishus i Rinkeby. Det är ett beslut som jag välkomnar. Upphandling av entreprenad pågår nu och den processen råder inte regeringen över. Regeringen kan emellertid ge Polismyndigheten de ekonomiska förutsättningar som krävs för att myndigheten ska kunna genomföra sitt uppdrag. För att ge Polismyndigheten dessa möjligheter har regeringen aviserat anslagsökningar till Polismyndigheten på sammanlagt drygt 2 miljarder kronor under perioden 2017–2020.
Stockholm den 8 mars 2017
Anders Ygeman
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.