Plan mot bristande måluppfyllnad
Skriftlig fråga 2013/14:610 av Peter Persson (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-05-13
- Överlämnad
- 2014-05-14
- Anmäld
- 2014-05-19
- Besvarad
- 2014-05-21
- Sista svarsdatum
- 2014-05-21
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Finansminister Anders Borg (M)
Finanspolitiska rådet konstaterar i sin årliga granskning av regeringens finanspolitik att det finns en risk att sparandet 2014 blir lägre än vad som är stabiliseringspolitiskt motiverat. Enligt rådet försvåras en återgång till överskottsmålet på 1 procent i statsbudgeten av åtgärderna i budgeten för 2014. Rådet konstaterar också att överskottsmålet inte kommer att nås under innevarande konjunkturcykel. Konjunkturinstitutets (KI) bedömning är att merparten av detta kommer att behöva sparas bort. Ekonomistyrningsverket gör en liknande bedömning.
Det finns en kritik mot att regeringen inte har deklarerat att det finns en stor avvikelse från överskottsmålet.
Vilken tydlig plan har finansministern för att hämta hem gapet till överskottsmålet?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:610 besvarad av Peter Persson (S)
Dnr Fi2014/1892 | ||
Finansdepartementet |
Finansministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2013/14:610 av Peter Persson (S) Plan mot bristande måluppfyllnad
Peter Persson har frågat mig om vilken plan jag har när det gäller överskottsmålet framöver?
Överskottsmålet anger att det finansiella sparandet i den offentliga sektorn ska motsvara 1 procent av BNP i genomsnitt över en konjunkturcykel. Att överskottsmålet är formulerat som ett genomsnitt över en konjunkturcykel är motiverat av stabiliseringspolitiska skäl.
Sverige har sedan finans- och skuldkrisen inleddes kunnat använda sina starka offentliga finanser för att stimulera ekonomin. Det har varit rätt och nödvändigt i en situation där arbetslösheten ökat och i enlighet med ramverket för finanspolitiken. Finanspolitiska rådet pekar i sin senaste rapport på att regeringens aktiva stabiliseringspolitik sedan 2006 har varit tidsmässigt träffsäker.
På samma sätt som det är en naturlig del av en ansvarsfull finanspolitik att låta sparandet sjunka till underskott vid en allvarlig kris måste sparandet stärkas när läget i ekonomin förbättras. När läget på arbetsmarknaden och resursutnyttjandet så småningom går mot balans ska sparandet återvända till överskott. Det finansiella sparandet bör därför i enlighet med nuvarande prognos återvända till ett överskott på över 1 procent 2018.
I och med att budgetutrymmet för nya reformer framöver är mycket begränsat kommer dessa behöva finansieras antingen genom nya skatteintäkter eller genom omprioriteringar på utgiftssidan.
Stockholm den 21 maj 2014
Anders Borg
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.