Personer som stannar i Sverige trots dom om utvisning
Skriftlig fråga 2016/17:748 av Johan Forssell (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-01-27
- Överlämnad
- 2017-01-29
- Anmäld
- 2017-01-31
- Svarsdatum
- 2017-02-08
- Sista svarsdatum
- 2017-02-08
- Besvarad
- 2017-02-08
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Kriminalvårdens siffror angående antalet genomförda resor visar att Polismyndigheten under 2016 har verkställt 752 utvisningsbeslut rörande personer som dömts till utvisning av allmän domstol.
Enligt SVT Nyheter (den 10 januari) har 188 personer som dömts till utvisning släppts fria i Sverige efter avtjänat straff eftersom de inte gått att utvisa efter avtjänat straff. 54 av dessa utvisningsdömda är försvunna.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:
Kan ministern redogöra för vilka åtgärder ministern och regeringen avser att vidta för att se till att även dessa beslut om utvisning verkställs?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:748 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Dnr Ju2017/00949/POL | ||
Justitiedepartementet |
Justitie- och migrationsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:748 av Johan Forssell (M) Personer som stannar i Sverige trots dom om utvisning
Johan Forssell har frågat mig om jag kan redogöra för vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att beslut om utvisning gällande personer dömda för brott ska verkställas.
Regeringen anser att det är viktigt för att upprätthålla rättsstaten att utvisningsbeslut verkställs, oavsett grunden för utvisningen.
I lagrådsremissen ”Tydligare befogenheter för polisen när beslut om avvisning eller utvisning verkställs” föreslår regeringen ett antal åtgärder i syfte att öka antalet verkställda av- och utvisningsbeslut. Bland annat ska Polismyndigheten och Säkerhetspolisen ges möjlighet att omhänderta personer vars avlägsnandebeslut ska verkställas. De ska också vidta sådana åtgärder som behövs för att se till att en person som ska utvisas har nödvändiga resehandlingar eller för att hans eller hennes identitet eller medborgarskap ska kunna klargöras. Förslagen i lagrådsremissen föreslås träda i kraft den 1 juli 2017.
Regeringen för också dialog med mottagarländer i syfte att underlätta och effektivisera ett återvändande till problematiska länder, bland annat tecknade regeringen i höstas ett samförståndsavtal om återtagande med Afghanistan. Inom EU pågår arbete med återtagandeavtal för flera länder.
Stockholm den 8 februari 2017
Morgan Johansson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.