Pedagogik och digitala hjälpmedel

Skriftlig fråga 2016/17:1534 av Betty Malmberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-06-01
Överlämnad
2017-06-05
Anmäld
2017-06-07
Sista svarsdatum
2017-06-14
Svarsdatum
2017-06-20
Besvarad
2017-06-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Regeringen har beslutat att tydliggöra skolans uppdrag för att stärka grundskole- och gymnasieskoleelevernas digitala kompetens. Bland annat ska programmering in på schemat senast hösten 2018. Det är bra. Dock presenterade stiftelsen Berättarministeriet nyligen en oroväckande rapport om hur framtida lärare ser på digitaliseringen som ett verktyg i skolan. Resultatet visade nämligen att nästan hälften av studenterna upplevde att de var dåligt eller mycket dåligt förberedda på att kunna bedriva digitaliserad undervisning. 60 procent av studenterna efterlyste dessutom en ökad digitalisering på den egna utbildningen.

Lärarna är nyckeln till att alla elever ska klara skolan med framgång. Det är därför av största vikt att lärarutbildningens innehåll går hand i hand med de utmaningar skolan står inför.

Med hänvisning till ovan vill jag fråga statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Vad kommer statsrådet att vidta för åtgärder för att samtliga nyutexaminerade lärare framdeles ska känna sig kompetenta nog att använda digitala hjälpmedel i undervisningen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1534 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

Dnr U2017/02600/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1534 av Betty Malmberg (M) Pedagogik och digitala hjälpmedel

Betty Malmberg har frågat mig vad jag kommer att vidta för åtgärder för att samtliga nyutexaminerade lärare framdeles ska känna sig kompetenta nog att använda digitala hjälpmedel i undervisningen.

Skolväsendet spelar en betydelsefull roll i att ge alla barn och elever den digitala kompetens som behövs för ett aktivt deltagande i ett allt mer digitaliserat arbets- och samhällsliv. I syfte att tydliggöra skolans uppdrag att stärka elevernas digitala kompetens har regeringen beslutat om förtydliganden och förstärkningar i bland annat läroplaner, kursplaner och ämnesplaner för grundskolan och gymnasieskolan. Ändringarna ska tillämpas senast från och med den 1 juli 2018.

Det är lärarna som ska förverkliga läroplanens värden i sin undervisning. Därför ska lärarutbildningen hålla hög kvalitet och generera professionella lärare som är väl rustade inför sitt viktiga uppdrag. Av examensbeskrivningarna för t.ex. grundlärarexamen och ämneslärarexamen framgår att studenterna bland annat ska visa förmåga att säkert och kritiskt använda digitala verktyg i den pedagogiska verksamheten och att beakta betydelsen av olika mediers och digitala miljöers roll för denna.

Det exakta innehållet och upplägg av utbildningarna avgörs dock av universiteten och högskolorna. Det är där kompetensen finns för att avgöra vad utbildningarna i detalj ska innehålla för att en student ska uppnå målen i examensbeskrivningen.

Regeringen har gett Universitetskanslersämbetet i uppdrag att vidareutveckla och införa ett nytt nationellt kvalitetssäkringssystem för högskoleutbildning (U2016/01349/UH). Under den första utvärderingscykeln (2017-2022) granskar Universitetskanslersämbetet lärarutbildningarna. Det innebär att en granskning sker av att utbildningarna säkerställer att studenterna når de uppställda målen när examen utfärdas.

Jag känner mig därmed trygg i att de blivande lärarna kommer få den kunskap de behöver för att kunna använda digitala verktyg i undervisningen.

Stockholm den 20 juni 2017

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.