Överklaganden och LOU
Skriftlig fråga 2013/14:418 av Bergman, Håkan (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-02-13
- Anmäld
- 2014-02-17
- Besvarad
- 2014-02-19
- Svar anmält
- 2014-02-19
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 13 februari
Fråga
2013/14:418 Överklaganden och LOU
av Håkan Bergman (S)
till statsrådet Stefan Attefall (KD)
Örebro läns landsting har genomfört en ny upphandling av färdtjänst i hela länet. Upphandlingen är uppdelad i olika delar, och den del som berörs här handlar om så kallade rullstolstaxibilar. Den upphandlingen gällde 42 fordon där två bolag tilldelats sex fordon vardera och där Lindbergs Buss, som även bedriver verksamhet i dag, tilldelats 30 fordon. Det gamla avtalet med Lindbergs Buss löper ut den 30 juni i år, och det nya skulle alltså gälla från och med den 1 juli. I augusti 2013 beslutade landstinget om tilldelning, och i september överklagades upphandlingen av ett företag i Västra Götaland. Landstinget blev därmed förbjudet att underteckna avtalet i väntan på förvaltningsrättens utlåtande. Beslut i ärendet har dröjt. Vecka 2 fick landstinget besked om att ärendet var färdigberett men att det ligger och väntar på beslut på grund av personalbrist. Detta har gjort att Lindbergs Buss ser sig nödgat att varsla sin personal eftersom företaget annars inte hinner varsla om domstolsutslaget skulle bli något annat än landstingets beslut. Det handlar om 113 personer av företagets 200 anställda som är varslade. Landstinget måste å sin sida samtidigt se till att verksamheten fortsätter och kan tvingas till en dyr direktupphandling under övergångstiden. Landstinget upplever problem med att nästan all upphandling i dag överklagas. Landstinget tvingas lägga mer resurser på juridik än på att utveckla verksamheten. Dessutom kan de juridiska processerna bli väldigt långa och förvaltningsrättens beslut försenas.
Fråga:
Avser statsrådet att se över överklagandemöjligheterna vid offentlig upphandling?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:418 besvarad av Statsrådet Stefan Attefall
den 19 februari
Svar på fråga
2013/14:418 Överklaganden och LOU
Statsrådet Stefan Attefall
Håkan Bergman har frågat mig om jag avser att se över överklagandemöjligheterna vid offentlig upphandling.
Håkan Bergman hänför sig i sin fråga till en upphandling av färdtjänst som Örebro läns landsting genomfört. Jag kan inte kommentera den enskilda upphandlingen, men det är ett generellt problem att upphandlingar stoppas till följd av överprövningar. Detta leder inte sällan till stora problem för verksamheten hos de myndigheter som inte får varan eller tjänsten i tid och även hos de leverantörer som inte får definitivt besked om tilldelning av kontraktet i fråga.
Jag har uppmärksammat problem av den art som Håkan Bergman tar upp. Regeringen har gett en särskild utredare i uppdrag att se över rättsmedlen i upphandlingslagstiftningen (dir. 2013:105) och analysera i vilken utsträckning domstolarna skulle kunna pröva upphandlingar trots att avtal har tecknats. Utredaren ska analysera möjligheten att införa bestämmelser om preklusion i lagstiftningen, dvs. att vissa av de inledande momenten i en upphandling endast får överprövas inom en viss tid. Det kan t.ex. gälla förbud att komma in med invändningar mot förfrågningsunderlaget efter anbudstidens utgång. Efter fristens utgång prövar domstolen inte talan. Utredaren ska vidare ge förslag på åtgärder som syftar till att minska antalet överprövningar, såsom bestämmelser om ersättning för rättegångskostnader och om avgifter vid ansökan i mål om överprövning.
Utredaren ska redovisa sitt uppdrag senast den 15 juni 2014.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.