Övergripande konsekvensanalyser
Skriftlig fråga 2016/17:619 av Helena Bouveng (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-01-10
- Överlämnad
- 2017-01-10
- Anmäld
- 2017-01-11
- Svarsdatum
- 2017-01-18
- Sista svarsdatum
- 2017-01-18
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Finansminister Magdalena Andersson (S)
Under innevarande riksdagsår har ett antal propositioner passerat skatteutskottet för beredning. I ett flertal av dessa propositioner har konsekvensanalyserna varit bristfälliga, vilket vi inom oppositionen också har påtalat och motionerat om.
Ett liknande mönster kan ses bland flera av de utredningar som överlämnades till regeringen under 2016 och som kommer att ligga till grund för regeringsförslag om höjda skatter, framför allt för företagare och företag.
Det är naturligtvis av vikt att kvaliteten på konsekvensanalyserna i de enskilda propositionerna höjs, för att berörda parter ska kunna förstå hur deras verksamhet påverkas av förändrad eller ny lagstiftning.
De utredningsförslag som presenterats innehåller skattehöjningar på omkring 20 miljarder kronor för företag och företagare. Skattehöjningarna påverkar den svenska konkurrenskraften och förutsättningarna för företag att verka.
Även om regeringen lyckas höja kvaliteten på konsekvensanalyserna så är det också viktigt att det görs en övergripande konsekvensanalys av hur regeringens politik påverkar företagen och den svenska konkurrenskraften.
Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:
Görs det någon övergripande konsekvensanalys av regeringens politik, över hur de planerade skattehöjningarna tillsammans påverkar företagens förutsättningar att verka, och om det finns en övergripande konsekvensanalys – hur ser den ut?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:619 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)
Dnr Fi2017/00098/S1 | ||
Finansdepartementet |
Finansministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:619 av Helena Bouveng (M) Övergripande konsekvensanalyser
Helena Bouveng har frågat mig om det görs någon övergripande konsekvensanalys av regeringens politik, över hur de planerade skattehöjningarna tillsammans påverkar företagens förutsättningar att verka, och om det finns en övergripande konsekvensanalys – hur ser den ut?
I budgetpropositionen görs varje år en samlad bedömning av effekterna av regeringens ekonomiska politik, inte bara av skattepolitiken. De metoder som används i konsekvensanalyser för beräkningar och bedömningar av förändrade skatteregler är i enlighet med de konventioner som Finansdepartementet tillämpar.
Samtidigt är det viktigt att hålla i åtanke att det även är annat än skatternas nivåer som är avgörande för ett lands konkurrenskraft och som skapar förutsättningar för företag att verka, växa och expandera. Enligt den senaste rapporten från World Economic Forum har Sverige exempelvis förbättrat sin konkurrenskraft och klättrat från en niondeplats till en sjätteplats på rankingen av 138 länder och Sverige hamnar även bra till i andra internationella jämförelser.
Stockholm den 18 januari 2017
Magdalena Andersson
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.