Till innehåll på sidan

Övergrepp mot politiska motståndare i Venezuela

Skriftlig fråga 2017/18:1010 av Hans Wallmark (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-03-12
Överlämnad
2018-03-13
Anmäld
2018-03-14
Svarsdatum
2018-03-21
Sista svarsdatum
2018-03-21
Besvarad
2018-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Våldet och övergreppen ökar stadigt i Venezuela då president Maduro gör vad han kan för att förverkliga socialismen i sitt land. Det handlar om övergrepp mot politiska motståndare, ett ursinningslöst och alltmer okontrollerbart våld i samhället samt resursbrist på grund av sönderkörd ekonomi. Inom FN finns en tilltagande oro för händelseutvecklingen, och Venezuela finns numera med som ett område att särskilt bevaka. Någonstans har också världsorganisationen en punkt att stoppa ett övergrepp mot den egna befolkningen. 

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är:

 

Har ministern och regeringen för avsikt att ta frågan om president Maduros attacker mot den egna befolkningen i Venezuela till FN:s säkerhetsråd?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1010 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1010 av Hans Wallmark (M)
Övergrepp mot politiska motståndare i Venezuela

Hans Wallmark har frågat mig om jag och regeringen har för avsikt att ta frågan om president Maduros attacker mot den egna befolkningen till FN:s säkerhetsråd.

Jag delar Hans Wallmarks oro över den försämrade situationen i Venezuela. Det senaste årets negativa utveckling har försatt landet i en djup politisk, ekonomisk och humanitär kris.

Sverige har ett begränsat bilateralt utbyte med Venezuela. Vi saknar en ambassad i landet, har inget bistånd och vårt handelsutbyte är relativt litet.

Frågor kopplade till mänskliga rättigheter drivs inom ramen för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik (GUSP). Sverige har aktivt verkat för att EU ska kunna ha en enad position och kunna verka i Venezuelafrågan. EU uttryckte stark oro över situationen i Venezuela i FN:s råd för mänskliga rättigheter i mars i år.

Mot bakgrund av det försämrade rättsläget, den bristande respekten för mänskliga rättigheter och den urholkade demokratin i landet beslutade EU och dess medlemsstater att införa restriktiva åtgärder mot Venezuela. Åtgärderna innebär ett embargo mot vapen och annan materiel som kan användas i repressivt syfte samt ett juridiskt ramverk för reseförbud och frysning av tillgångar. I januari i år utökades de restriktiva åtgärderna till att omfatta sju individer som gjort sig skyldiga till kränkningar mot de mänskliga rättigheterna och rättsstatens principer.

Venezuelafrågan behandlades i FN:s säkerhetsråd vid två tillfällen under 2017. Senast frågan diskuterades, vilket var under ett öppet informellt möte i rådet i november, valde flera rådsmedlemmar, inklusive länder i regionen, att inte delta. Sverige anser att regionen har en nyckelroll för att nå en fredlig och hållbar lösning på situationen i Venezuela. Länder i regionen har också spelat en viktig roll under de dialogrundor som har hållits mellan regeringen och oppositionen i Dominikanska republiken, men som nu har pausats på obestämd tid.

Det humanitära läget har förvärrats påtagligt i Venezuela och i grannländerna som påverkas av migrationsströmmarna från Venezuela. UNHCR har i dagarna lanserat en tilläggsappell i syfte att kunna besvara de behov som existerar i och omkring Venezuela med anledning av den humanitära krisen i landet. Att appellen har lanserats öppnar för möjligheterna för Sverige och andra länder att bidra humanitärt genom vårt kärnstöd.

Sverige kommer fortsätta att följa utvecklingen i Venezuela nära och inom EU och FN verka för ökad respekt för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer. Sverige kräver att alla parter respekterar mänskliga rättigheter, demokratin och rättstatens principer. Vi kommer även att fortsätta att verka för att EU och andra internationella aktörer ska tillåtas att bistå med humanitärt stöd för att möta den venezolanska befolkningens alltmer akuta behov.

Stockholm den 21 mars 2018

Margot Wallström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.