Övergivna katter

Skriftlig fråga 2017/18:636 av Lotta Finstorp (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-23
Överlämnad
2018-01-24
Anmäld
2018-01-25
Svarsdatum
2018-01-31
Sista svarsdatum
2018-01-31
Besvarad
2018-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Varje år överges mängder av katter runt om i Sverige, vilket är rent förkastligt. Problematiken med övergivna katter har varit känd sedan länge, men svårigheten att komma åt oansvariga kattägare utan att kräva än mer resurser av en ansträngd poliskår har varit betydande.

Under Anders Ygemans ministertid fattades ett beslut om att icke polisiära arbetsuppgifter, som att omhänderta och sälja djur, skulle flyttas över till länsstyrelserna. Detta kommer nu att ske från den 1 juli i år. Det märkliga är att regeringen samtidigt vill införa ett uttryckligt förbud mot att överge tamdjur och därmed passa tillbaka bollen till Polismyndigheten.

Det är fullständigt oacceptabelt att överge djur, men att spåra upp personer som övergett katter kommer att vara svårt och tidskrävande och framför allt ta resurser från en redan ansträngd polis.

Min fråga till statsrådet Sven-Erik Bucht är därför:

 

Avser statsrådet att gå vidare med att införa ett uttryckligt förbud mot att överge tamdjur samt att ge Polismyndigheten ansvar för att den ansvariga djurägaren lagförs?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:636 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)



N2018/00470

/

DL

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:636 av Lotta Finstorp (M)
Övergivna katter

Lotta Finstorp har frågat mig om jag avser att gå vidare med att införa ett uttryckligt förbud mot att överge tamdjur samt att ge Polismyndigheten ansvar för att den ansvariga djurägaren lagförs.

Det finns i dag i Sverige ett förhållandevis stort antal katter som lever helt utan tillsyn och omvårdnad. Det handlar dels om sådana katter som vid något tillfälle kommit bort eller med flit övergivits av sin ägare och dels om de avkommor som dessa djur får och som föds i det vilda.

Regeringen beslutade den 11 januari 2018 att överlämna en remiss med ett förslag till en ny djurskyddslag till Lagrådet. I lagrådsremissen föreslår regeringen bl.a. att det ska införas ett uttryckligt förbud mot att överge djur av tamdjursart, så som t.ex. katter. Regeringen planerar att lämna en proposition om den nya djurskyddslagen till riksdagen i mars 2018.

Förbudet mot att överge tamdjur innebär ett förtydligande av gällande rätt. Det förekommer redan i dag att personer som har övergett sitt djur fälls till ansvar för brott mot djurskyddslagen (1988:534). Domstolarna har i dessa fall ansett att bestämmelsen i 3 § djurskyddslagen om att djur ska ges tillräcklig tillsyn har överträtts. Att överge djur är med andra ord att anse som förbjudet redan i dag. Ett uttryckligt förbud mot att överge djur fyller dock en viktig pedagogisk funktion. Förbudet bedöms kunna bidra till att färre djur överges, vilket är positivt från djurskyddssynpunkt och minskar behovet av ingripanden från samhällets sida.

I förslaget till den nya lagen förtydligas också samhällets ansvar för att ingripa till skydd för dessa djur. Om det handlar om bortsprungna djur eller ett djur som ägaren på något annat sätt ofrivilligt har blivit av med, har Polismyndigheten, på samma sätt som idag, ett visst ansvar för djuret i enlighet med bestämmelserna i lagen (1938:121) om hittegods. I de fall då djuret är övergivet eller förvildat, är det istället länsstyrelsernas ansvar att agera.

Idag är det Polismyndigheten som verkställer beslut om omhändertaganden av katter och andra djur som sker med stöd av djurskyddslagen. När lagändringarna enligt regeringens förslag i prop. 2016:17/224, Renodling av Polismyndighetens arbetsuppgifter när länsstyrelserna tar över uppgifter på djurområdet, träder i kraft den 1 juni 2018, kommer länsstyrelserna att ta över det huvudsakliga ansvaret för att verkställa sådana beslut om omhändertaganden.

I det mindre antal fall då det finns omständigheter som pekar på att en viss person avsiktligt har övergivit sitt djur kan det bli aktuellt att anmäla och utreda denna person för brott mot djurskyddslagen. Polismyndigheten kommer naturligtvis, precis som i dag, att ansvara för att utföra brottsutredningarna i dessa fall. Det aktuella förslaget bedöms därför inte påverka Polismyndighetens arbetsbelastning.

Stockholm den 31 januari 2018

Sven-Erik Bucht

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.