Överbeläggningar och utlokaliseringar i vården
Skriftlig fråga 2016/17:837 av Jenny Petersson (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-02-14
- Överlämnad
- 2017-02-14
- Anmäld
- 2017-02-15
- Svarsdatum
- 2017-02-22
- Sista svarsdatum
- 2017-02-22
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Under de senaste decennierna har hälsan i befolkningen som helhet förbättrats rejält. Men nya rapporter från Socialstyrelsen visar på att vården måste bli bättre på flera områden. Det syns fortfarande skillnader mellan män och kvinnor, mellan grupper med olika utbildningslängd – och mellan länen i Sverige. Antalet överbeläggningar på sjukhus har blivit fler och antalet patienter som behövts flyttas på grund av platsbrist har ökat. Det är en ansträngd vårdplatssituation på landets sjukhus. Resultatet blir en ökad risk för vård av sämre kvalitet och minskad patientsäkerhet.
Det råder stora skillnader mellan landstingen i fråga om antalet överbeläggningar och utlokaliseringar sett till antalet vårdplatser, och det är stora variationer mellan sjukhusen inom landstingen. I en välfungerande vårdkedja ska alla ha tillgång till den vårdnivå de har behov av och vården ska erbjudas i rätt tid. De landsting som ligger sämst till när det gäller väntetider inom den specialiserade vården är alla styrda av Socialdemokraterna.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:
Hur kommer statsrådet och regeringen konkret att förebygga överbeläggningar och utlokaliseringar i syfte att öka patientsäkerheten?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:837 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)
Dnr S2017/00964/FS | ||
Socialdepartementet |
Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:837 av Jenny Petersson (M) Överbeläggningar och utlokaliseringar i vården
Jenny Petersson har frågat mig hur jag och regeringen konkret kommer att förebygga överbeläggningar och utlokaliseringar i syfte att öka patientsäkerheten.
Som jag tidigare framfört är överbeläggningar och utlokaliseringar av patienter en mycket viktig patientsäkerhetsfråga. Omfattningen av överbeläggningar och utlokaliseringar är beroende av vad som händer i hela vårdkedjan. Det krävs ett systematiskt och strategiskt arbete inom vården för att minska överbeläggningarna och det finns, precis som Jenny Petersson anför, stora regionala skillnader i hur detta fungerar.
Det är även angeläget att en patient med behov av insatser i exempelvis andra vårdformer, skrivs ut från den slutna vården så snart som möjligt efter det att den behandlande läkaren bedömt att patienten är utskrivningsklar. I annat fall kan detta också leda till överbeläggningar i slutenvården. Regeringen har nyligen presenterat propositionen Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, med lagförslag om tidig planering inför utskrivning och bestämmelser om samverkan mellan landsting och kommuner. En stor mängd vårdplatser uppehålls idag av utskrivningsklara patienter. Förslagen i propositionen bedöms ge goda förutsättningar för att kunna minska mängden vårdplatser som upptas av utskrivningsklara patienter.
En starkt bidragande orsak till stängda vårdplatser är bristande tillgång på viktiga yrkesgrupper, inte minst specialistsjuksköterskor, samt andra kompetensförsörjningsproblem. Regeringen har vidtagit ett flertal åtgärder kopplat till hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning. En särskild professionsmiljard har avsatts, där också 300 miljoner har öronmärkts för 2017 i syfte att ge fler sjuksköterskor möjlighet att bli specialistsjuksköterskor. Utöver detta har antalet utbildningsplatser byggts ut bland annat för sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor och barnmorskor, resurserna för validering av utländska sjukvårdsutbildningar hos Socialstyrelsen har kraftigt förstärkts, och ett flertal myndighetsuppdrag har getts på området. Genom att steg för steg komma till rätta med kompetensförsörjningsproblemen i vården skapas också förutsättningar för att färre vårdplatser ska vara stängda.
Patientsäkerhet har bäring på många delar av hälso- och sjukvården och är en mycket viktigt fråga för regeringen.
Regeringen har gett Socialstyrelsen, i samarbete med flera myndigheter och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, i uppdrag att utveckla och tillgängliggöra ett samlat stöd för hälso- och sjukvården på patientsäkerhetsområdet.
Regeringen har också höjt de generella statsbidragen för landstingen med miljardbelopp från 2017, vilket ger förutsättningar för landstingen att prioritera resurser dit man bedömer att behoven är som störst.
Sammantaget gör jag bedömningen att regeringen redan idag vidtar kraftfulla åtgärder för en förbättrad patientsäkerhet. Jag kan samtidigt konstatera att landstingen har det operativa ansvaret för våra sjukhus och ansvaret för att åtgärda de akuta situationer som uppstår. De insatser regeringen kan vidta ger främst effekt på längre sikt.
Stockholm den 22 februari 2017
Gabriel Wikström
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.