Organtransplantationer i Kina

Skriftlig fråga 2016/17:876 av Margareta Cederfelt (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-17
Överlämnad
2017-02-17
Anmäld
2017-02-21
Svarsdatum
2017-03-01
Sista svarsdatum
2017-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Den officiella kinesiska siffran över antalet organtransplantationer som årligen utförs i landet är ca 10 000. Den verkliga siffran är med största säkerhet avsevärt högre. Enligt rapporten Bloody Harvest utförs årligen 60 000–100 000 organtransplantationer i Kina.

Differensen i antal utgörs enligt rapporten av organ från samvetsfångar som hållits i arbetsläger för att sedan avrättats. Det rör sig bland annat om personer från religiösa och etniska minoriteter.

I rapporten presenteras förslag på åtgärder för att minska eller rent av möjliggöra ett stopp för denna inhumana organhandel.

Det finns troligtvis också svenska medborgare som reser till Kina för att genomgå en organtransplantation. Oftast handlar det om personer som väntar på en organdonation i Sverige, ofta under flera år, och vars allmäntillstånd successivt försämras. En transplantation kan vara skillnaden mellan liv och död.

För att minska antalet svenskar som reser till Kina för organtransplantationer handlar det dels om att öka tillgången på organ i Sverige, dels om att öka kunskapen om Kinas illegala organhantering.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka åtgärder är statsrådet villig att vidta för att minska antalet svenskar som reser till Kina för en organtransplantation?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:876 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2017/ 01066/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:876 Organtransplantationer i Kina av Margareta Cederfelt (M)

Margareta Cederfelt (M) har frågat mig vilka åtgärder jag är villig att vidta för att minska antalet svenskar som reser till Kina för en organtransplantation.

Först vill jag framhålla att statistik visar att antalet organdonatorer ökar stadigt i Sverige. Enligt meddelande från Socialstyrelsen i januari i år har nu ökningen hållit i sig för fjärde året i rad. Socialstyrelsens uppgifter visar att 185 avlidna personer blev organdonatorer förra året. Det är den högsta siffran som hittills noterats sedan den gemensamma statistiken för de skandinaviska länderna, Scandiatransplant, började redovisas. 2015 blev 167 avlidna personer organdonatorer, årets siffra innebär alltså en ökning med drygt 10 procent.

Många köar dock fortfarande för att få ett organ och det finns därmed en risk att någon av dessa reser utomlands för att snabbare få sin transplantation.

Jag har därför även lyft frågan och den oro som finns om detta med Kinas hälsominister.

För att förbättra tillvaratagandet av organ i Sverige har regeringen tillsatt en utredning och tagit emot betänkandet Organdonation En livsviktig verksamhet (SOU 2015:84) som innehåller förslag till flera förändringar för att bidra till att organdonation underlättas. Betänkandet bereds för närvarande i regeringskansliet.

Med ett ökande antal organdonatorer, den höga donationsvilja som finns i landet och med utredningens förslag, bedömer jag att vi har goda möjligheter att öka organdonationen i Sverige så att kötiden för donation

kommer att kortas väsentligt och därmed bidra till att minska risken för att oegentliga donationer sker.

Stockholm den 24 februari 2017

Gabriel Wikström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.