Till innehåll på sidan

Operatörernas ansvar när det gäller kollektivtrafik

Skriftlig fråga 2016/17:1389 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-11
Överlämnad
2017-05-12
Anmäld
2017-05-16
Svarsdatum
2017-05-24
Sista svarsdatum
2017-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Regeringen har som målsättning att öka resandet med kollektivtrafik. Ett led i detta var beslutet om ett nytt regelverk för kollektivtrafikresenärer som trädde i kraft den 1 april 2016. Tanken med det nya regelverket var att stärka resenärernas rättigheter; detta som en viktig del i att öka attraktiviteten för kollektivtrafiken. Ett ökat resande med kollektivtrafik är inte minst en viktig komponent för att minska transportsektorns klimatpåverkan.

En del i nya regelverket från 2016 rör buss- och tågresor för linjer som är kortare än 15 mil. Där stipuleras trafikföretagen att ersätta resenärerna för kostnader att komma fram om operatören av en eller annan anledning misslyckas med att genomföra den resa som resenärerna har betalat för.  Resenärerna ersätts för de kostnader de har att komma till sin slutdestination inom ramen för vad som stipuleras i lagen. Men det behöver förtydligas att detta inte fråntar operatörernas ansvar att tillse att deras kunder kommer fram till slutstationen. 

Om en större buss eller ett tåg är tvunget att avbryta resan kan ett stort antal personer bli strandade. På mindre orter kan det vara helt omöjligt för den enskilde resenären att uppbåda ersättningstrafik. Operatörens ansvar har inte minskat med anledning av att Sverige har anammat EU:s regler vad gäller resenärernas rättigheter.

Svensk Kollektivtrafik har i nyhetsbrev visat att de tolkat lagen så att operatörerna inte längre behöver ansvara för att resenärerna kommer vidare vid trafikstörningar. Utan att de själva ska ansvara för att åberopa taxi eller privatbil. Detta kan te sig omöjligt på orter där taxiverksamheten inte är så frekvent. Och kommer i så fall definitivt inte att gynna att fler reser kollektivt.

Enligt min mening måste det även med det nya regelverket vara operatörernas ansvar att se till att resenärerna kommer fram till slutstationen för sin resa. Om detta är oklart så kan lagstiftningen behöva förtydligas.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson: 

 

Är ministern beredd att ta något lagstiftningsinitiativ eller vidta någon annan generell åtgärd för att klargöra frågan om operatörernas ansvar enligt ovan?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1389 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/04259/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1389 av Lars Mejern Larsson (S) Operatörernas ansvar när det gäller kollektivtrafik

Lars Mejern Larsson har frågat mig om jag är beredd att ta något lagstiftningsinitiativ eller vidta någon annan generell åtgärd för att klargöra kollektivtrafikoperatörernas ansvar för att resenärerna kommer fram till slutstationen för sin resa.

Som Lars Mejern Larsson pekar på behövs det en väl fungerande kollektivtrafik. Det behövs för att klara både arbetspendling och resor på fritiden och för att minska transportsektorns klimatpåverkan. Den nya lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter stärker resenärernas rättigheter vid förseningar och bidrar på så sätt till att öka kollektivtrafikens attraktionskraft.

När en resenär köper en biljett i kollektivtrafiken ingås ett avtal som innebär att transportören har en skyldighet att transportera resenären på det sätt som anges på biljetten eller i aktuell tidtabell. Om det uppstår problem som gör att bussen, tåget, spårvagnen eller tunnelbanan inte kommer fram i tid, kan transportören sätta in ersättningstrafik för att uppfylla sin skyldighet. Det är först om resenären drabbas av en längre försening, som ersättningsbestämmelserna i lagen om kollektivtrafikresenärers rättigheter blir aktuella. Om det kan befaras att resan blir mer än 20 minuter försenad och resenären väljer att ta sig fram till resmålet på annat sätt (t.ex. med taxi eller egen bil), har resenären enligt lagen rätt att få ersättning av transportören för den extra kostnaden. Alternativt kan resenären välja att fortsätta resan med transportören och begära att få tillbaka en andel av biljettpriset, ett prisavdrag.

Att resenärerna garanteras vissa rättigheter vid längre förseningar tar i sig inte bort transportörens skyldighet att se till att alla resenärer som vill fortsätta resan kommer fram till resmålet. Som Lars Mejern Larsson är inne på syftar den nya lagen till att ge kollektivtrafikresenärerna ytterligare rättigheter, inte till att minska transportörernas ansvar.

Att kollektivtrafiken fungerar på ett bra sätt är viktigt. Jag kommer därför att följa frågan och bevaka att de nya resenärsrättigheterna inte i praktiken leder till att den grundläggande skyldigheten att transportera resenärerna urholkas.

Stockholm den 23 maj 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.