Onödiga vårdskador
Skriftlig fråga 2016/17:1438 av Cecilia Widegren (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-05-18
- Överlämnad
- 2017-05-19
- Anmäld
- 2017-05-29
- Svarsdatum
- 2017-05-31
- Sista svarsdatum
- 2017-05-31
- Besvarad
- 2017-05-31
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
Fortfarande drabbas över 100 000 människor i Sverige av vårdskador varje år. Därtill minskar inte längre antalet vårdskador. År 2013 låg andelen vårdtillfällen med vårdskador på 9 procent och minskade därefter. Sedan mitten av år 2015 har kurvan för vårdskador dock planat ut, och andelen har nu snarare gått upp något. Detta påpekar Socialstyrelsen i sin rapport Utvecklingen inom patientsäkerhetsområdet 2017.
Varje år drabbas ungefär 65 000 patienter av vårdrelaterade infektioner. Detta medför att de behöver längre vistelsetid inom sjukhusvården, vilket leder till nära 7 miljarder kronor i årliga kostnader för alla landsting/regioner. Men uppemot hälften av dessa fall av vårdrelaterade infektioner skulle kunna förhindras om vården följde de råd som finns för att förhindra smittspridning. Då skulle uppemot 300 000 vårdplatstillfällen frigöras och 3 miljarder kronor kunna användas till att till exempel korta alla vårdköer som nu växer kraftigt. Detta enligt en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting.
Hälso- och sjukvården i Sverige behöver tydligare nationellt ledarskap och starkare styrning. Det visar såväl utvecklingen med växande vårdköer som den negativa utvecklingen avseende antalet vårdskador.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:
Vilken analys gör ministern av att de undvikbara vårdskadorna i vården inte längre minskar utan snarare ökar något, och vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta i syfte att vända utvecklingen åt rätt håll igen?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1438 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
Dnr S2017/03088/FS | ||
Socialdepartementet |
Socialförsäkringsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1438 av Cecilia Widegren (M) Onödiga vårdskador
Cecilia Widegren har frågat mig vilken analys jag gör av att de undvikbara vårdskadorna i vården inte längre minskar utan snarare ökar något och vilka konkreta åtgärder jag avser vidta i syfte att vända utvecklingen rätt igen.
Inledningsvis vill jag understryka att vårdskador orsakar lidande för patienter och medför stora kostnader, något som kunnat undvikas om förebyggande åtgärder vidtagits av hälso- och sjukvården. Det måste pågå ett kontinuerligt arbete i hälso- och sjukvården för att minska vårdskadorna.
På nationell nivå var andelen vårdtillfällen med vårdskador 9 procent första halvåret 2013, att jämföra med 7,5 procent första halvåret 2016.
Det bör dock noteras att de regionala skillnaderna i andelen vårdskador är stora. I flera landsting har vårdskadorna minskat, medan de istället har ökat i andra. Jag bedömer därför inte att det idag är möjligt att dra slutsatser av en något ökad andel vårdskador på nationell nivå mellan första halvåret 2015 jämfört med första halvåret 2016. Det är dock ett observandum som jag noga följer. Socialstyrelsen har också regeringens uppdrag att följa utvecklingen på patientsäkerhetsområdet.
Patientsäkerhet har bäring på många delar av hälso- och sjukvården och är en mycket viktigt fråga för regeringen. Regeringen har höjt de generella statsbidragen för landstingen med miljardbelopp från 2017, vilket ger förutsättningar för landstingen att prioritera resurser dit man bedömer att behoven är som störst.
Socialstyrelsen har helt nyligen lanserat det samlade stöd till hälso- och sjukvården på patientsäkerhetsområdet, som myndigheten haft regeringens uppdrag att utveckla. Där finns samlad information om att förebygga vårdskador. Det samlade stödet har utvecklats i samarbete med bl.a. flera myndigheter och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
Regeringen har också beslutat om en särskild professionsmiljard, som jag ser har viktiga beröringspunkter med patientsäkerheten. En trygg och säker vård förutsätter att det finns kompetenta medarbetare och en väl fungerande kompetensförsörjning.
Sammantaget bedömer jag att regeringen redan vidtar konkreta åtgärder för att vårdskadorna ska kunna minska. Jag kan samtidigt konstatera att landstingen har ansvaret för det systematiska patientsäkerhetsarbetet och för att i vårdsituationen förebygga vårdskador.
Stockholm den 31 maj 2017
Annika Strandhäll
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.