Omlokaliseringen av E-hälsomyndigheten
Skriftlig fråga 2016/17:1459 av Jenny Petersson (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-05-18
- Överlämnad
- 2017-05-22
- Anmäld
- 2017-05-29
- Svarsdatum
- 2017-05-31
- Sista svarsdatum
- 2017-05-31
- Besvarad
- 2017-05-31
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
Jag har tidigare ställt frågor om analyser, underlag och kompetensförsörjning till ansvarigt statsråd i samband med E-hälsomyndighetens flytt från Stockholm till Kalmar. Svaren från regeringen och ansvarigt statsråd har varit att allt går enligt plan och att regeringen har en löpande dialog med myndigheten.
Nu syns effekterna av regeringens prioriteringar inom hälso- och sjukvården, och de påverkar de ekonomiska möjligheterna att ta fram och genomföra nödvändiga reformer, till exempel för att vända vårdens verkligt stora utmaningar: att korta vårdköer, förbättra tillgängligheten och stärka den nära vården för alla.
Resultatet av att lokalisera myndigheten till Kalmar är nu högre kostnader, något regeringen själv beskriver i sin vårändringsbudget för 2017.
"Kostnaderna för lokaliseringen till Kalmar bedöms enligt en uppdaterad prognos bli högre än vad tidigare beräknats."
Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:
Bedömer ministern att det finns någon ytterligare risk (utöver ökade kostnader) med omlokaliseringen av E-hälsomyndigheten?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1459 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
Dnr S2017/03156/FS | ||
Socialdepartementet |
Socialförsäkringsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1459 av Jenny Petersson (M) om
Omlokaliseringen av E-hälsomyndigheten
Jenny Petersson har frågat mig om det finns någon ytterligare risk, utöver ökade kostnader, med omlokaliseringen av E-hälsomyndigheten.
Beslutet att lokalisera delar av E-hälsomyndigheten till Kalmar är ett led i regeringens arbete för att öka den statliga närvaron i hela landet. Regeringen framhåller i beslutet att lokaliseringen till Kalmar ska ske på ett sådant sätt att verksamheten kan fungera effektivt med bibehållen kvalitet på både kort och lång sikt. Av beslutet framgår också att myndigheten har närmare två år på sig att lokalisera angivna delar av verksamheten och därmed förutsättningar för att planera för flytten. Myndighetens ledning ansvarar för att genomföra alla nödvändiga åtgärder som följer av regeringens uppdrag till myndigheten. Regeringen kan dock vid behov ta ställning till olika former av åtgärder för att säkerställa att flytten kan genomföras så effektivt som möjligt.
I syfte att ge E-hälsomyndigheten förutsättningar att genomföra omlokaliseringen på ett ändamålsenligt sätt har regeringen i budgetpropositionen respektive vårändringsbudgeten för 2017 föreslagit att myndighetens anslag för 2017 ökas med 50 miljoner kronor och för 2018 med 30 miljoner kronor.
E-hälsomyndigheten ska föra en löpande dialog med Regeringskansliet (Socialdepartementet) om hur arbetet med uppdraget fortskrider. Myndighetens övriga verksamhet har under omlokaliseringen kunnat bedrivas till fyllest och patientsäkerheten har upprätthållits. Regeringen bedömer därför i dagsläget att det inte finns några ytterligare risker med omlokaliseringen.
Stockholm den 31 maj 2017
Annika Strandhäll
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.