Olyckor med EU-trailrar
Skriftlig fråga 2017/18:661 av Sten Bergheden (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-01-25
- Överlämnad
- 2018-01-25
- Anmäld
- 2018-01-26
- Svarsdatum
- 2018-02-07
- Sista svarsdatum
- 2018-02-07
- Besvarad
- 2018-02-07
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Tomas Eneroth (S)
Olyckor med EU-trailrar har uppmärksammats mer och mer, och något måste göras.
I Sverige får lastbilar vara upp till drygt 25 meter långa. EU:s tillåtna maxlängd för dragbil och påhängsvagn är 16,5 meter, och där kopplas ofta släpvagnen till en mycket lättare och kortare dragbil.
I Norge har man forskat i frågan och konstaterat att EU-trailern är en mycket olycksdrabbad typ av ekipage på vägarna. 22 procent av de händelser som registrerades var utländska fordon och då främst EU-trailrar.
EU-trailrars svagheter är de tvåaxliga dragbilarna, som har kort hjulbas och vändskivekopplingar med höga friktionskrafter.
I Norge har man visat att drivdäcken, i synnerhet tyngden på drivhjulen, har stor betydelse för lastbilars förmåga att ta sig upp för backar och för att komma igång efter att ha stannat i sliriga uppförsbackar. Lastade fordon och fordon med boggilyft har bättre förmåga att klara av backar. Detta gör att svenska lastbilar ofta klarar vinterväglaget betydligt bättre.
Nyligen inträffade en allvarlig olycka med dödlig utgång på E4 mellan Timrå och Härnösand där en EU-trailer var inblandad och lastbilen vek sig som en fällkniv över vägen.
Forskning finns om riskerna med dessa EU-trailrar.
Jag vill ställa följande fråga till statsrådet Tomas Eneroth:
Vad avser statsrådet att göra för att minska riskerna och antalet olyckor med EU-trailrar på våra vägar?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:661 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)
N2018/
00559/MRT
Näringsdepartementet
Infrastrukturministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:661 av Sten Bergheden (M)
Olyckor med EU-trailrar
Sten Bergheden har frågat mig vad jag avser att göra för att minska riskerna och antalet olyckor med EU-trailrar på våra vägar.
Att förbättra trafiksäkerheten är prioriterad fråga av regeringen. Sedan millennieskiftet har antalet omkomna i vägtrafiken mer än halverats. På senare tid har dock minskningen av antalet omkomna i vägtrafikolyckor stannat av. Regeringen fattade mot den bakgrunden beslut den 1 september 2016 om inriktningsdokumntet Nystart för nollvisionen. Med utgångspunkt i nollvisionen har regeringen bland annat fattat beslut om förbud mot att hålla mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning i handen samt remitterat ett förslag om skärpta vinterdäckskrav på tunga fordon.
Jag delar Sten Berghedens åsikt att det är angeläget att ta frågan om så kallade EU-trailers inblandning i vissa trafikolyckor på allvar. På senare tid har problem uppmärksammats avseende sådana fordonsekipage som har korta dragbilar för påhängsvagnar. EU-lagstiftning om längdbegränsningar av lastbilar innebär att dragbilar tillverkas korta för att maximera längden av transporterbart gods. Det korta axelavståndet ger sämre förutsättning att förhindra att ekipaget viker sig och försämrar longitudinell stabilitet i övrigt.
Jag är beredd att undersöka frågan vidare och att vid behov ta initiativ till att vidta åtgärder som gör att kunskaperna om EU-trailer ökar.
Stockholm den 6 februari 2018
Tomas Eneroth
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.