Olagliga inkassokrav
Skriftlig fråga 2016/17:1648 av Lars Beckman (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Fördröjd
- Ärendet var fördröjt
- Inlämnad
- 2017-06-20
- Överlämnad
- 2017-06-21
- Anmäld
- 2017-06-26
- Sista svarsdatum
- 2017-06-28
- Svarsdatum
- 2017-07-27
- Besvarad
- 2017-07-27
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Per Bolund (MP)
SVT rapporterar om att det finns stora problem med olagliga inkassokrav mot svenska konsumenter. Det handlar om den estniska juristbyrån Storm & Mets, som skickar inkassokrav till svenska konsumenter för bilvärderingssajterna hurmycket.com och autopriser.net. Men de har ingen laglig rätt att göra så, menar Datainspektionen. SVT:s Plus har granskat bilvärderingssajter som fått svenska konsumenter att bli lurade eftersom konsumenterna har varit tvungna att betala för en tjänst som de har trott är gratis. Det finns även andra bilvärderingssajter som har gett sken av att du kan värdera din bil gratis, trots att det sedan har visat sig kosta pengar.
När svenska konsumenter bestrider betalningskravet kommer ett inkassokrav från en estnisk juristbyrå. Datainspektionen anser att det är en olaglig inkassoverksamhet, då juristbyrån hotar att dra svenska konsumenter inför estnisk domstol.
Enligt EU-regler ska en tvist mellan en konsument och en näringsidkare avgöras i konsumentens hemland. Tyvärr har svenska åklagare lagt ned en förundersökning mot det estniska inkassobolaget. Datainspektionen menar dock fortfarande att det är en olaglig inkassoverksamhet. Om inte regeringen agerar i frågan riskerar svenska konsumenter att fortsätta att hotas av utländska inkassoföretag, med allt obehag detta innebär för den enskilde.
Genom sociala medier är det lätt för konsumenter att bli lurade av utländska sajter, och bara genom ett par knapptryckningar, exempelvis genom att knappa in ett registreringsnummer på en bil, kan man ha blivit lurad att köpa en tjänst som man varken vill ha eller har beställt.
Konsument Europa säger till SVT att det här är ett snabbt växande problem, och frågan måste hitta en snar lösning.
Därför är min fråga till statsrådet Per Bolund:
Vad gör statsrådet konkret för att få stopp på oseriösa företag och utländska inkassoföretag som verkar från utlandet för att lura svenska konsumenter?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1648 besvarad av Statsrådet Per Bolund (MP)
Dnr Fi2017/02793/KO | ||
Finansdepartementet |
Finansmarknads- och konsumentministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1648 av Lars Beckman (M) Olagliga inkassokrav
Lars Beckman har frågat mig vad jag gör konkret för att få stopp på oseriösa företag och utländska inkassoföretag som verkar från utlandet för att lura svenska konsumenter.
Det är allvarligt att svenska konsumenter drabbas av krav från oseriösa och i många fall rent bedrägliga företag.
Det är inte ovanligt att oseriös försäljning riktad mot privatpersoner sker utifrån företag som har sitt säte i något annat land. Det är därför viktigt att samarbetet mellan tillsynsmyndigheterna i EU:s medlemsstater fungerar väl. I förhandlingarna om revideringen av den förordning som styr tillsynsmyndigheternas samarbete har regeringen agerat för att myndigheterna ska ha effektiva och ändamålsenliga verktyg för att kunna ingripa mot oseriösa företag som bryter mot gällande regelverk på dagens snabbrörliga digitala marknad.
Det är också viktigt att privatpersoner som drabbas av olagliga inkassokrav på ett enkelt sätt kan få information om gällande rätt och vägledning om hur de ska agera om de får krav på betalning av varor eller tjänster som de inte har beställt. I dag ger Konsumentverket, via Hallå Konsument och Konsument Europa, information och stöd till privatpersoner som drabbats av sådana oseriösa krav.
Stockholm den 27 juli 2017
Per Bolund
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.