Ökning av sexualbrotten
Skriftlig fråga 2016/17:684 av Ellen Juntti (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-01-18
- Överlämnad
- 2017-01-19
- Anmäld
- 2017-01-20
- Svarsdatum
- 2017-01-25
- Sista svarsdatum
- 2017-01-25
- Besvarad
- 2017-01-25
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Nyligen presenterade Brå statistik över anmälda brott under 2016. Sexualbrotten har ökat mycket kraftigt jämfört med 2015.
Antalet anmälda våldtäkter har ökat med 13 procent och antalet anmälda sexuella ofredanden med 20 procent. Detta är mycket allvarligt, då många unga oskyldiga människor drabbas mycket hårt. Vissa blir skadade för livet.
Polisen lade under 2016 fram en rapport gällande sexuella ofredanden på festivaler med mera under 2015 som visade att det vanligaste brottsoffret var en flicka under 15 år och att gärningsmannen oftast agerade ensam. I dessa fall fanns inga enhetliga signalement.
I polisens rapport framkom även att när grupper av män ofredade sexuellt var det främst män med utländskt medborgarskap. Vissa ofredanden var grova och utfördes av grupper om fem till sex män. Det är lätt att förstå vilken enorm rädsla och panik som en ensam flicka känner då hon utsätts för dessa övergrepp. I polisens rapport framkom det vidare att när det gällde sexuella ofredanden i simhallar var det främst asylsökande pojkar som begick dessa brott.
Det är allvarligt att antalet anmälda sexuella övergrepp ökar så kraftigt som det vi nu ser. En rad åtgärder behövs för att vända utvecklingen, inte minst en ökning av de polisiära resurser som kan sättas in för att utreda brotten och se till att förövarna lagförs.
Därför är min fråga till statsrådet Anders Ygeman:
Vilka slutsatser drar statsrådet av de siffror som nu inkommit från Brottsförebyggande rådet angående ökningen av anmälda sexualbrott, och vilka åtgärder kommer statsrådet och regeringen att vidta för att minska förekomsten av den här typen av brottslighet?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:684 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)
Svar på fråga 2016/17:684 av Ellen Juntti (M) Ökning av sexualbrotten
Ellen Juntti har frågat mig vilka slutsatser jag drar av de siffror som nu inkommit från Brottsförebyggande rådet angående ökningen av anmälda sexualbrott, och vilka åtgärder jag och regeringen kommer att vidta för att minska förekomsten av den här typen av brottslighet.
Den ökning av antalet anmälda våldtäkter och sexuella ofredanden som statistiken visar på är oroande. Alla människor måste kunna känna sig trygga både i hemmet och på allmänna platser. Vid sidan av förebyggande åtgärder är det viktigt att sexualbrott anmäls, utreds och lagförs. Dessutom ska brottsoffren få det stöd de behöver.
Polismyndigheten har under hösten beslutat om åtgärder för att stärka den operativa förmågan och förbättra verksamhetsresultaten, exempelvis genom ökade resurser till utredningsverksamheten, utvecklade arbetsmetoder och förbättrat teknikstöd. För att ge Polismyndigheten möjlighet att öka sina personella resurser har riksdagen i enlighet med regeringens förslag beviljat ett tillskott till Polismyndigheten på sammanlagt drygt 2 miljarder kronor under perioden 2017–2020.
Polismyndigheten har kartlagt utsattheten för sexuella ofredanden bland ungdomar och också tagit fram en arbetsmetod för samverkan med t.ex. festivalarrangörer. Så sent som den 18 januari deltog jag i diskussioner på Sweden Live, ett forum för turnébolag och musikarrangörer, där vi diskuterade vad vi tillsammans kan göra för att öka jämställdheten och hur vi kan motverka sexuella övergrepp.
Regeringen gav också i regleringsbrevet för 2017 Polismyndigheten i uppdrag att redovisa vilka åtgärder som har vidtagits för att utveckla myndighetens arbetsmetoder vid utredning av våldtäkt och andra sexualbrott. Regeringen avser att fortsätta följa utvecklingen på detta område.
Stockholm den 25 januari 2017
Anders Ygeman
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.