Ökning av andelen enskilda vägar
Skriftlig fråga 2017/18:1011 av Betty Malmberg (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-03-12
- Överlämnad
- 2018-03-13
- Anmäld
- 2018-03-14
- Svarsdatum
- 2018-03-21
- Sista svarsdatum
- 2018-03-21
- Besvarad
- 2018-03-21
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Tomas Eneroth (S)
Nyligen visades ett inslag i Rapport i vilket det hävdades att Trafikverket till följd av sparkrav vill överföra 2 000 mil allmän väg till enskild. Då ca 76 procent (43 600 mil) av Sveriges vägar redan i dag är enskilda innebär det att definitionen av enskild väg kommer att behöva vidgas betydligt. Från att dessa i dag utgörs av mindre vägar som framför allt är till för boende längs vägen skulle Trafikverkets förslag innebära att ansvaret även för större genomfartsvägar kan komma att vältras över på byalag och samfälligheter – föreningar som har ingen eller ytterst ringa erfarenhet av att vara väghållare. Man kan på goda grunder ifrågasätta om detta verkligen är rimligt och ansvarsfullt och vad det får för effekter för landsbygden.
Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:
Är budskapet i nyhetsinslaget korrekt, och kommer statsrådet i så fall att vidta några åtgärder för att förhindra den utvecklingen?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:1011 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)
N2018/00
Näringsdepartementet
Infrastrukturministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:1011 av Betty Malmberg (M)
Ökning av andelen enskilda vägar
Betty Malmberg (M) har frågat mig om budskapet i nyhetsinslaget är korrekt, och om jag i så fall kommer att vidta några åtgärder för att förhindra den utvecklingen. Frågan är ställd mot bakgrund av ett inslag i Rapport nyligen i vilket det hävdades att Trafikverket vill överföra 2000 mil allmän väg till enskild.
Trafikverket har i en kommentar till rapporteringen angett att det inte ligger i Trafikverkets intresse eller finns något beslut om att samlat driva en sådan utveckling. Inte heller har regeringen gett myndigheten i uppdrag att driva en sådan utveckling.
Trafikverket, Sveriges Kommuner och Landsting och Riksförbundet Enskilda Vägar har 2012 tillsammans kommit fram till en gemensam målbild för hur avgränsningen mellan statlig, kommunal och enskild väghållning bör vara. Därefter har Trafikverket inlett ett översynsarbete bl.a. rörande de kommunala väghållningsområdena och inventerat allmänna vägar i form av utfartsvägar kortare än 400 meter.
Väglagen anger att en väg får dras in, om den efter tillkomsten av en ny väg eller av något annat skäl inte längre behövs för det allmänna och åtgärden medför endast ringa olägenhet för bygden.
Jag vill betona att varje förändring av väghållaransvaret måste prövas utifrån förhållandena i det aktuella fallet. Som Trafikverket också tydligt framfört i sin kommentar finns det inget besparingssyfte med deras översynsarbete. Jag har för avsikt att hålla mig informerad om hur arbetet med avgränsningsfrågorna kring väghållaransvaret utvecklas.
Stockholm den 20 mars 2018
Tomas Eneroth
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.