Ökat stöd till Ukraina

Skriftlig fråga 2016/17:1642 av Pål Jonson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2017-06-21
Överlämnad
2017-06-21
Anmäld
2017-06-26
Sista svarsdatum
2017-06-28
Svarsdatum
2017-06-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Det råder en bred politisk samsyn i riksdagen om vikten av att stödja Ukrainas suveränitet och territoriella integritet i ljuset av Rysslands illegala annektering av Krim samt dess aktiva stöd till rebeller i östra Ukraina.

Sverige ger även ett omfattande bistånd till Ukraina med målsättningen att främja reformer som underlättar landets vidare integration i de europeiska strukturerna. En betydande del av de bilaterala biståndsinsatserna syftar till att främja korruptionsbekämpning, ökad jämställdhet, mediefrihet samt ett starkare rättssamhälle i Ukraina.

Samtidigt präglas Ukraina mer än någonting annat av den allvarliga säkerhetssituationen i östra Ukraina samt återkommande hybridangrepp från Ryssland. Konflikten i östra Ukraina har hittills krävt fler än 10 000 dödsoffer och tvingat hundratusentals människor att lämna sina hem. Den humanitära situationen i dessa delar av landet är mycket svår.

Ukraina har därför efterlyst stöd från Sverige i form av sjukvårdsmateriel, mediciner, första hjälpen-kit, defibrillatorer och utbildningsmateriel för sjukvården. Ukraina har även behov av stöd för medicinsk rehabilitering av skadade soldater och civila.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur ställer sig ministern till möjligheten att hjälpa Ukraina med olika former av medicinskt stöd med anledning av den pågående konflikten i östra Ukraina?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1642 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1642 av Pål Jonson (M) Ökat stöd till Ukraina

Pål Jonson har frågat utrikesminister Margot Wallström om möjligheten att hjälpa Ukraina med olika former av medicinskt stöd med anledning av den pågående konflikten i östra Ukraina. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Stöd till Ukraina i ljuset av den ryska aggressionen är en central svensk utrikes- och säkerhetspolitiskt prioritering. Sveriges stöd till Ukraina är omfattande och vi är en av de största och mest tongivande givarna i landet. Det bilaterala utvecklingsbiståndet för reformstöd i Ukraina uppgår till cirka 250 miljoner per år. Sveriges insatser syftar till att främja ökad ekonomisk integrering med EU, en marknadsekonomisk utveckling, stärkt demokrati, utvecklad rättsstat, ökad respekt för mänskliga rättigheter samt förbättrad miljö och klimat.

Jag delar frågeställarens bedömning om att den humanitära situationen i östra Ukraina är mycket svår. För att underlätta den akuta humanitära situationen i östra Ukraina har Sverige, genom Sida, bidragit med humanitärt stöd till ett värde av drygt 184 miljoner kronor under perioden 2014-2017. Detta gör Sverige till en av de största humanitära givarna till Ukraina. Stödet går till organisationer som arbetar med att rädda liv och lindra nöd hos civilbefolkningen. Sverige ger även omfattande icke öronmärkt kärnstöd till flera av de organisationer som finns på plats i Ukraina, till exempel ICRC (Internationella Rödakorskommittén), UNHCR och WFP.

Utöver det breda reformstöd och humanitära stödet som Sverige lämnar inkommer frekvent frågor om huruvida Sverige kan bidra med materiel till den ukrainska försvarsmakten, däribland sjukvårdsutrusning. I det sammanhanget bidrog Sverige under 2015 med ett särskilt stöd om cirka en miljon kronor till National Defence Foundation i Ukraina för en insats som omfattar stöd med sjukvårdsmateriel till ett civilt sjukhus i Dnepropetrovsk.

Ett ytterligare särskilt svenskt bilateralt stöd till Ukraina med medicinsk utrustning och vård diskuteras inte i nuläget. Reformstödet till Ukraina är den svenska strategiska prioriteringen i biståndet till landet. Därtill bidrar Sverige också, genom vårt omfattande humanitära stöd, till att reducera konsekvenserna av konflikten och att minska mänskligt lidande.

Stockholm den 29 juni 2017

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.