Ökat bostadsbyggande med fyrspår Stockholm-Uppsala
Skriftlig fråga 2016/17:1570 av Pyry Niemi (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-06-08
- Överlämnad
- 2017-06-09
- Anmäld
- 2017-06-12
- Svarsdatum
- 2017-06-21
- Sista svarsdatum
- 2017-06-21
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Peter Eriksson (MP)
Det behövs fler bostäder i Sverige. Bostadsbristen dämpar tillväxten och minskar människors frihet. Efter åtta borgerliga år utan imponerande byggtakt har både Stockholm och Uppsala sedan valet och maktövertagandet nu tagit ledartröjan i bostadsbyggandet, och man når i dag rekordnivåer. Trots detta är bostadsbristen fortsatt ett stort problem. I Uppsala och Stockholm står sammanlagt över 630 000 människor i bostadskö. Bostadsbristen bromsar tillväxten och försvårar företags och andra organisationers etableringar i regionen. EU-myndigheten EMA, som har Stockholm som möjligt säte efter brexit, är en etablering som ställer krav på tillgång till bostäder.
Det finns möjligheter att bygga fler bostäder mellan städerna. Redan i dag har Uppsala och Knivsta kommun utbyggnadsklara planer på 60 000 bostäder, vilka är knutna till utbyggnad av nya spår. Det finns ingen tilltänkt järnvägssträcka i Sverige som skulle ge lika många bostäder per kilometer som fyrspår på hela sträckan mellan Stockholm och Uppsala skulle ge.
När förslaget till ny nationell plan för transportsystemet presenteras i höst är det viktigt ur ett bostadsbyggnadsperspektiv att det innehåller förstärkningar av järnvägen mellan Stockholm och Uppsala. Fyrspår på hela denna sträcka är nödvändigt för ett ökat bostadsbyggande i Sveriges största arbetsmarknadsregion.
Med anledning av ovanstående är min fråga till statsrådet Peter Eriksson:
Ser statsrådet sträckan mellan Uppsala och Stockholm som ett prioriterat område för framtida möjligheter till storskaligt bostadsbyggande?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1570 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)
Dnr N2017/04065/PBB | ||
Näringsdepartementet |
Bostads- och digitaliseringsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1570 av Pyry Niemi (S) Ökat bostadsbyggande med fyrspår Stockholm–Uppsala
Pyry Niemi har frågat mig om jag ser sträckan mellan Uppsala och Stockholm som ett prioriterat område för framtida möjligheter till storskaligt bostadsbyggande.
Regeringen överlämnade en infrastrukturproposition till riksdagen under hösten 2016 med förslag om en historiskt stor satsning på Sveriges infrastruktur. En övergripande utgångspunkt för propositionen är att en väl fungerande samhällsstruktur, där transportsystemet är en del, är grunden för tillgänglighet till bland annat jobb och bostäder i hela landet. I propositionen föreslog regeringen att de ekonomiska ramarna för nästa tolvåriga planperiod 2018–2029 ska öka med drygt 100 miljarder kronor, till totalt 622,5 miljarder kronor. Riksdagen beslutade i enlighet med regeringens inriktning.
Den 23 mars 2017 beslutade regeringen om direktiv till åtgärdsplanering för perioden 2018–2029. Det innebär att Trafikverket har fått i uppdrag att ta fram ett förslag till en nationell trafikslagsövergripande plan för utveckling av transportsystemet och att länsplaneupprättarna ska ta fram förslag till länsplaner. I direktiven lyfter regeringen specifikt fram investeringar i infrastruktur för ett ökat bostadsbyggande. Detta betyder att de föreslagna åtgärderna i kommande förslag till nationell plan ska redovisa hur många tillkommande bostäder dessa kan väntas skapa förutsättningar för. Trafikverket ska presentera förslaget till ny nationell plan till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 31 augusti 2017 och länsplaneupprättarna sina förslag till länsplaner senast den 31 januari 2018.
I åtgärdsplaneringen identifieras de åtgärder som bör prioriteras. I detta arbete kommer nya projekt och åtgärder att utredas och analyseras på både nationell och regional nivå. De frågor som ställs avseende fyrspår mellan Uppsala och Stockholm bör beaktas inom detta arbete.
Jag vill därför inte föregripa denna process och uttala mig om enskilda åtgärder.
Stockholm den 20 juni 2017
Peter Eriksson
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.