Ökande överbeläggningar inom vården
Skriftlig fråga 2016/17:1373 av Ann-Britt Åsebol (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-05-10
- Överlämnad
- 2017-05-11
- Anmäld
- 2017-05-12
- Svarsdatum
- 2017-05-17
- Sista svarsdatum
- 2017-05-17
- Besvarad
- 2017-05-17
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
Nu väntar ännu en sommar där personalen på sjukhusen vittnar om att de inte kan garantera säker vård. Siffror från Sveriges Kommuner och Landsting visar att allt fler patienter på landets sjukhus löper risk att få ligga i korridorer eller behandlas på fel avdelning. Inskrivna patienter vårdas på en plats som inte uppfyller kraven på patientsäkerhet och arbetsmiljö.
Överbeläggningar ger en ökad risk för vårdskador, eftersom det inte alltid finns tillräcklig kompetens och kapacitet för att möta patientens behov. Genomsnittet för hela riket har det senaste året ökat från tre till fyra patienters överbeläggning per 100 tillgängliga vårdplatser, vilket innebär en ökad överbeläggning med över 25 procent.
Detta är oacceptabelt. Vårdkvaliteten blir försämrad och patientsäkerheten är hotad.
Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll:
Hur kommer ministern och regeringen att skyndsamt agera för att förebygga överbeläggningar på sjukhusen för att öka patientsäkerheten?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1373 besvarad av Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)
Dnr S2017/02915/FS | ||
Socialdepartementet |
Socialförsäkringsministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1373 av Ann-Britt Åsebol (M)
Ökande överbeläggningar inom vården
Ann-Britt Åsebol har frågat mig hur jag och regeringen skyndsamt kommer att agera för att förebygga överbeläggningar på sjukhusen för att öka patientsäkerheten.
Överbeläggningar och utlokaliseringar av patienter är en mycket viktig patientsäkerhetsfråga. Omfattningen av överbeläggningar och utlokaliseringar är beroende av vad som händer i hela vårdkedjan. Det krävs ett systematiskt och strategiskt arbete inom vården för att minska överbeläggningarna och det finns stora regionala skillnader i hur detta fungerar.
En starkt bidragande orsak till stängda vårdplatser är bristande tillgång till viktiga yrkesgrupper, inte minst specialistsjuksköterskor, samt andra kompetensförsörjningsproblem. Regeringen har vidtagit ett flertal åtgärder kopplat till hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning. En särskild professionsmiljard har avsatts, där också 300 miljoner har öronmärkts för 2017 i syfte att ge fler sjuksköterskor möjlighet att bli specialistsjuksköterskor. Utöver detta har antalet utbildningsplatser byggts ut, bland annat för sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor och barnmorskor, resurserna för validering av utländska sjukvårdsutbildningar hos Socialstyrelsen har kraftigt förstärkts, och ett flertal myndighetsuppdrag har getts på området.
Arbetsgivarna har också ett viktigt ansvar för att vårdens arbetsmiljö och arbetsvillkor gör det attraktivt för personal att bli anställda och arbeta kvar i vården. Genom att steg för steg komma till rätta med kompetensförsörjningsproblemen i vården skapas också förutsättningar för att färre vårdplatser ska vara stängda.
Det är även angeläget att en patient med behov av insatser i exempelvis andra vårdformer, skrivs ut från den slutna vården så snart som möjligt efter att den behandlande läkaren bedömt att patienten är utskrivningsklar. I annat fall kan detta också leda till överbeläggningar i slutenvården. Regeringen har presenterat propositionen Samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård, med lagförslag om tidig planering inför utskrivning och bestämmelser om samverkan mellan landsting och kommuner. En stor mängd vårdplatser uppehålls idag av utskrivningsklara patienter. Förslagen i propositionen bedöms ge goda förutsättningar att kunna minska mängden vårdplatser som upptas av utskrivningsklara patienter.
Regeringen har i mars 2017 gett Socialstyrelsen ett uppdrag om kompetensförsörjning och patientsäkerhet. Myndigheten ska göra en kartläggning, nulägesbeskrivning och analys över hur brister i kompetensförsörjning och bemanning kan påverka risken för vårdskador i hälso- och sjukvården.
Socialstyrelsen har också helt nyligen lanserat det samlade stöd till hälso- och sjukvården på patientsäkerhetsområdet, som myndigheten haft regeringens uppdrag att utveckla. Där finns samlad information om att förebygga vårdskador. Det samlade stödet har utvecklats i samarbete med bl.a. flera myndigheter och Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.
Regeringen har även höjt de generella statsbidragen för landstingen med miljardbelopp från 2017, vilket ger förutsättningar för landstingen att prioritera resurser dit man bedömer att behoven är som störst.
Sammantaget bedömer jag att regeringen vidtar kraftfulla åtgärder för att överbeläggningarna ska kunna minska. Jag kan samtidigt konstatera att landstingen har det operativa ansvaret för våra sjukhus och ansvaret för att åtgärda de akuta situationer som uppstår.
Stockholm den 17 maj 2017
Annika Strandhäll
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.