Ökande arbetslöshet i Skåne
Skriftlig fråga 2013/14:332 av Karlsson, Anders (S)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2014-01-20
- Anmäld
- 2014-01-21
- Besvarad
- 2014-01-29
- Svar anmält
- 2014-01-29
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
den 20 januari
Fråga
2013/14:332 Ökande arbetslöshet i Skåne
av Anders Karlsson (S)
till arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)
Ministern har nyligen besökt Skåne utan att ge besked om vad hon och regeringen vill göra mot arbetslösheten, en arbetslöshet som i Skåne ökar. Antalet inskrivna arbetslösa, det vill säga summan av de öppet arbetslösa och arbetssökande i program med aktivitetsstöd, uppgick till 64 500 i Skåne i december 2013. För ett år sedan var motsvarande siffra 62 400. Under ett år har antalet ökat med drygt 2 100 personer eller 3,4 procent. I förhållande till den registerbaserade arbetskraften var 10,7 procent arbetslösa i slutet av december månad. Mer än hälften av Skånes 33 kommuner, 17 stycken, har en högre arbetslöshet än riksgenomsnittet. Högst är arbetslösheten i min hemstad Landskrona, 16,2 procent. Därefter följer Malmö på 15,5 procent. Den andra kommun som statsrådet besökte utöver Malmö, Trelleborg, har en arbetslöshet på 10,0 procent, enligt Arbetsförmedlingens statistik.
Jag är undrande inför de försök som görs att trigga små tendenser till förbättringar i riksstatistiken till att representera en stor vändning av vårt största samhällsproblem: den höga arbetslösheten. Regeringspolitikens sammanbrott i denna fråga kan inte döljas med siffertricks och mediespinn.
Fråga:
Vad avser ministern att göra för att jobben ska bli fler och komma fler till del i Skåne och Landskrona?
Svar på skriftlig fråga 2013/14:332 besvarad av Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson
den 29 januari
Svar på fråga
2013/14:332 Ökande arbetslöshet i Skåne
Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson
Anders Karlsson har frågat mig vad jag avser att göra för att jobben ska bli fler och komma fler till del i Skåne och Landskrona.
Målet för regeringens politik är full sysselsättning och för att lyckas krävs en politik som bidrar till fler jobb på hela arbetsmarknaden.
I vårproposition för 2013 presenterade regeringen satsningar på bland annat utbildning, praktik, infrastruktur och regional utveckling, för att dämpa krisens effekter och motverka att den höga arbetslösheten biter sig fast. Satsningen innebar bland annat 12 400 extra praktik- och utbildningsplatser inom arbetsmarknadspolitiken både 2013 och 2014 samt 40 miljoner kronor årligen till regionalt tillväxtarbete 2013 och 2014. Sammantaget uppgick satsningarna till cirka 3 miljarder kronor för åren 2013 och 2014.
Vidare omfattar satsningarna i den senaste budgetpropositionen åtgärder för tillväxt och jobb på sammanlagt drygt 24 miljarder kronor under 2014. Det handlar bland annat om åtgärder som ökar sysselsättningen, stärker företagens konkurrenskraft och förbättrar elevernas kunskaper. Dessutom presenterades ett nytt stöd för yrkesintroduktionsanställningar vilket väntas underlätta ungas övergång från skola till arbetsliv och trygga arbetsgivarnas långsiktiga kompetensförsörjning. Anställningarna innebär att arbete kombineras med utbildning och handledning. Regeringen bedömer att yrkesintroduktionsanställningarna har potential att påtagligt bidra till att underlätta arbetsmarknadsinträdet för unga och därigenom minska ungdomsarbetslösheten.
Skåne är ett av de län som kommer att få del av medlen från EU:s sysselsättningsinitiativ för unga. Initiativet innebär att Sverige tilldelas ca 88 miljoner euro, exklusive den nationella medfinansieringen, för att bekämpa ungdomsarbetslösheten i tre särskilt utsatta regioner. Regeringens avsikt är att sysselsättningsinitiativet för unga ska genomföras som en del av ett nationellt program för Europeiska socialfonden 2014–2020. Utarbetandet av ett sådant programförslag pågår just nu inom Regeringskansliet. Regeringens ambition är att sysselsättningsinitiativet för unga ska bidra till att reellt påverka sysselsättningen bland unga i dessa regioner.
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.